Hlavní obsah

BIS: Zákony se v Česku mění na požádání běžně

Právo, ada, luk, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhovovala by vám změna některého zákona, případně vytvoření právní mezery? Stačí být vlivným byznysmenem, který má ve své „stáji“ pár schopných zákonodárců. V Česku se rozmáhá praxe, která je daleko za hranicí běžného lobbingu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Sněmovny

Článek

Nejnověji na to upozornila politoložka Vladimíra Dvořáková. Podobné obavy ale vyplývají i z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) za loňský rok.

„Některým soukromým subjektům se podařilo úspěšně ovlivnit legislativní proces. Terčem lobbistického tlaku se staly předpisy z oblasti regulace hazardu a energetiky. Silné zájmové skupiny dokázaly prosazovat své cíle na všech úrovních tvorby právních norem,“ napsala BIS.

Kontrarozvědka přitom hovoří i o zcela nelegálních aktivitách. „Konkrétní případy korupce státních orgánů se soustřeďují mimo jiné na oblast justice s cílem zakrýt předchozí nelegální aktivity, na oblast rozhodování orgánů státu a samospráv s cílem ovlivnit rozhodování o veřejných zakázkách a rozdělení prostředků z veřejných rozpočtů a rovněž na oblast legislativního procesu,“ uvedla služba.

Prosazování různých pozměňovacích návrhů nebo dokonce celých zákonů, které vyhovují lobbistickým skupinám anebo také konkrétním poslancům, není v parlamentu ničím výjimečným.

Více světla do podobných praktik má sice vnášet zákon o střetu zájmů, který mimo jiné zákonodárcům ukládá ohlásit při projednávané věci, že k ní má dotyčný nějaký osobní vztah, avšak politici zákon obvykle ignorují. Snaha uzákonit i to, že na návrzích se podílel vedle poslance někdo jiný, zejména různé zájmové skupiny, v minulosti ztroskotala.

Hazard, solární energie i pivo

Jen pro příklad: někdejší poslanec soc. dem. Pavel Němec jako spoluautor navrhoval změnu loterijního zákona. Že současně vlastnil advokátní kancelář specializující se na hazard, která také zastupuje obce ve sporech s ministerstvem financí, cudně zamlčel.

Nebo exposlanec Jan Špika (ODS) nikdy neprozradil, že je akcionářem jedné z největších firem orientujících se na solární energii, byť se při projednávání této problematiky výrazně angažoval.

Známý je také případ někdejšího poslance a exministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU), který se pokoušel zařadit revizory mezi veřejné činitele. Sám přitom vlastnil firmu zabývající se mimo jiné činností revizorů.

V tomto volebním období zase přišel poslanec Ladislav Skopal (ČSSD) s návrhem novely zákona o spotřebních daních, který by měl snížit daň u piva, prý kvůli jeho klesající spotřebě, na což doplácí pivovary i hospody. Skopal na dotaz Práva přiznal, že se na něj obrátili zástupci některých pivovarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám