Hlavní obsah

BIS: Ruští špióni se v ČR zajímají hlavně o vědu a ekonomiku

Právo, Jakub Troníček

Intenzivní, někdy až nepřátelské. Tak hodnotí ruské špionážní aktivity na českém území tuzemská kontrarozvědka, tedy Bezpečnostní informační služba (BIS). Rusové se přitom podle českých zpravodajců zajímají v poslední době zejména o vědu a ekonomiku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to z výroční zprávy BIS za rok 2009, kterou ve středu tato tajná služba zveřejnila. Ruské zpravodajské služby, které u nás vystupují nejaktivněji, podle dokumentu ve svých snahách neváhají přistoupit k tvrdému nátlaku nebo k praktikám sovětské špionáže.

Na návrat Rusů k metodám aktivních opatření z dob studené války už upozorňovala BIS v loňské výroční zprávě.

Věda, výzkum, energetika

Počet ruských špiónů pobývajících u nás legálně pod diplomatickým krytím se podle BIS v roce 2009 oproti předchozím letům nijak výrazně nezměnil a zůstává stále vysoký.

„K posílení ruských zpravodajských kapacit a intenzity práce v ČR došlo zejména na úseku vědeckotechnické a ekonomické rozvědky, včetně energetiky,“ konstatuje výroční zpráva.

Tajná služba zároveň upozorňuje, že ve snaze prosadit své důstojníky na diplomatické posty v Česku jsou Rusové připraveni vyvíjet intenzivní nátlak. „Tuto agresivní linii Rusko uplatňuje navzdory faktu, že počty zpravodajců na diplomatických postech české mise v Rusku a ruské mise v ČR jsou tradičně mimo jakoukoliv paritu, samozřejmě ve prospěch Ruska,“ vysvětluje BIS.

Skupiny pracující proti zájmům ČR

Kromě legalizovaných rezidentur se ale Rusové podobně jako za časů Sovětského svazu soustředili i loni na práci přímo v terénu. „Příkladem může být případ skupiny osob dlouhodobě pracující pro ruskou zpravodajskou službu proti zájmům ČR a na území ČR, kterou BIS odhalila a následně ji v pokračování činnosti zabránila,“ konstatuje se v dokumentu s tím, že obecně lze aktivity ruských tajných služeb na našem území charakterizovat jako „intenzivní a vůči zájmům ČR často protichůdné, někdy až nepřátelské“.

Podobně jako v loňském roce upozornila BIS také na snahy ruských zpravodajských důstojníků o navazování kontaktů na české politiky. „Oproti roku 2008 se však v některých případech snažili být diskrétnější,“ uvádí výroční zpráva české kontrarozvědky a dodává, že zvýšenou intenzitu práce ruských tajných služeb a také nárazové zvýšení počtu jejich lidí na našem území přineslo české předsednictví EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám