Hlavní obsah

Bielesz se vzdal mandátu, koalice má opět většinu

Právo, Novinky, ČTK, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec za US-DEU Marian Bielesz se po dlouhém váhání rozhodl a vzdal se svého poslaneckého mandátu. Potvrdil to ve čtvrtek dopoledne předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Bielesze v poslanecké lavici nahradí Zdeněk Kořistka z US-DEU. Dosavadní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU tak má opět těsnou většinu 101 hlasu.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Pamětní medaili hejtmana a děkovný list obdrželo 19 pracovníků za významný přínos v kulturní oblasti.

Článek

Bielesz rezignaci na mandát oznámil notářsky ověřeným dopisem, který doručil do kanceláře předsedy Sněmovny. Kořistka složí poslanecký slib na nejbližší schůzi dolní komory.

Bielesz se dnes ohradil proti spekulacím, podle nichž odchází ze Sněmovny výměnou za úplatek či příslib různých funkcí. Z jeho vyjádření před novináři rovněž vyplynulo, že mandát skládá i proto, aby zabránil nátlaku KSČM na vládu.

"Větší vliv KSČM by pro tuto zemi byl mnohem větší katastrofou než pokračování stávající koalice," prohlásil dnes Bielesz.

Klub US-DEU zachráněn

Kořistka je na rozdíl od Bielesze loajální k současné koalici. "Dovedu si představit pokračování stávající koalice a samozřejmě bude záležet na tom, s jakým programem a personálním obsazením by kabinet vznikl, a také bude záležet na tom, jakou roli by v případné koalici hrála US-DEU," řekl dnes Kořistka.

Příchodem Kořistky vedle zajištění koaliční většiny ve Sněmovně přežil také poslanecký klub US-DEU. Má stále 10 členů, což je podle zákona minimum.

Klub US-DEU nejdříve minulý čtvrtek posílil poslanec Petr Kott, kterého se kvůli problémům s alkoholem zbavila ODS. Vzápětí opustil klub rebelující poslanec Tomáš Vrbík. Klub měl opět 10 členů. [celá zpráva]

Odchodem Bielesze hrozil klubu zase zánik. Unionisté by tak přišli o mnoho výhod. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Unionisté by rozpadem klubu přišli o výhody

Klub poslanců US-DEU se možná na úterním zasedání rozpadne, odejdou-li z něj nestraníci Tomáš Vrbík či Marian Bielesz. Strana by tak přišla a o řadu výhod.

Výběr článků

Načítám