Hlavní obsah

Bielesz se rozhodl pohřbít poslanecký klub US-DEU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec Marian Bielesz odchází z klubu US-DEU k 9. červenci. Následuje svého kolegu Tomáše Vrbíka, který v nejmenší frakci vládní strany dnes tráví poslední den. Pokud by se unionistům nepodařilo do týdne získat dalšího člena klubu, frakce přestane existovat. Měla by jen devět místo potřebných deseti členů.

Foto: Matouš Suchochleb

Neeasi

Článek

O svém úmyslu odejít dnes Bielesz dopisem informoval předsedu klubu Karla Kühnla. "Vystoupí z poslaneckého klubu s účinností k 9. červenci," řekl k obsahu Bieleszova dopisu Kühnl. Uvedl, že to považuje za "férový a seriozní postup".

Bielesz tak dá klubu čas na vyřešení technických záležitostí, které jsou spojeny se zánikem frakce, vysvětlil Kühnl. Bieleszovo vyjádření se zatím nepodařilo získat.

Za nesmysl označil předseda poslanců US-DEU spekulace o tom, že by Bieleszův týdenní odklad mohl souviset například se snahou přimět ho, aby se vzdal mandátu. Za Bielesze by nastoupil bývalý unionistický poslanec Zdeněk Kořistka, který by podle deníku Právo dosavadní vládní koalici sociálních demokratů, unionistů a lidovců podpořil. Měla by tak i nadále ve sněmovně většinu 101 hlasů, o kterou Bieleszovým odchodem definitivně přijde.

Bielesz vládu nepodpoří

"Bieleszův hlas pro sestavování případné obnovené koalice není k dispozici, to by nevystupoval z klubu," řekl Kühnl. Dokáže si představit, že by mohla uspět případná nová vláda nynější koalice, která bude schopna předstoupit před Sněmovnu s programem, který může oslovit "některé rozumné kolegy třeba z poslaneckého klubu ODS".

"Musím čestně přiznat, že se mi nikdo zatím nepřihlásil," poznamenal. Řekl, že jiné varianty si představuje těžko.

Pomohou lidovci?

Z řad unionistů prosakují informace, podle nichž by jejich klub mohla zachránit posila z KDU-ČSL - lidovci by jim prostě znovu "půjčili" někoho ze svých poslanců. Už před dvěma lety KDU- ČSL takto unii pomohla, když jí přepustila Svatopluka Karáska, zvoleného do Sněmovny na návrh lidovců. Někteří křesťanští demokraté ale ve sněmovních kuloárech dali najevo, že tentokrát se na ně unie spoléhat nemůže.

Unionistům ve čtvrtek početně pomohl vstupem do klubu bývalý člen ODS Petr Kott, který de facto nahradí Vrbíka. Kott byl loni vyloučen z ODS a sám odešel z poslaneckého klubu této strany. Při rozhodování o klíčových zákonech reformy veřejných financí se opil a nemohl hlasovat. "Každý člověk zasluhuje druhou šanci," řekl ve čtvrtek k rozhodnutí klubu Kühnl.

Bielesz i Vrbík svůj odchod již dříve zdůvodňovali dlouhodobou nespokojeností se směřováním US-DEU i jejím působením v koalici s ČSSD. Strana se podle nich také odchýlila od svého programu. Počátkem března kvůli tomu z unie vystoupili.

Ve sněmovně je i s US-DEU celkem pět klubů. Nejsilnější zastoupení mají sociální demokraté, kterých je ve sněmovně 70. Občanských demokratů je 57, komunistů 41, lidovců 21.

Reklama

Související články

Klub US-DEU do konce týdne zanikne

Do konce týdne zanikne poslanecký klub US-DEU, nejmenší strany současně vládní koalice. Za jeho koncem stojí poslanec Marian Bielesz, který v úterý klub...

Výběr článků

Načítám