Hlavní obsah

Bezpečnostní situaci máme pod kontrolou, uklidňoval Sobotka poslance

Vláda má bezpečnostní situaci v zemi pod kontrolou a ještě plánuje posílení policie. V souvislosti s nynější migrační vlnou uprchlíků z Afriky to ve čtvrtek v rámci pravidelných interpelací konstatoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"Když se podíváte na naše ulice, když se podíváte na situaci na českých hranicích, tak máme bezpečnostní situaci pod kontrolou," řekl Sobotka v odpovědi na interpelaci poslance KSČM Zdeňka Ondráčka.

"V tuto chvíli realizujeme záchyty ilegálních migrantů, kteří neoprávněně vstupují na území České republiky, a postupujeme podle příslušné legislativy," uvedl premiér. Buď požádají o azyl a začne s nimi azylové řízení, nebo pokud vstoupili na území EU v jiné zemi, je české úřady vracejí přes hranice zpátky.

Sobotka dodal, že ministerstvo vnitra připravuje plán na posílení kapacit policie. "Naším cílem je zvýšit během několika let počet policistů o zhruba 4000," uvedl. Stejně tak chce o několik tisíc zvýšit naplnění tabulkových stavů v armádě.

Chovanec jedná v Lucemburku

Premiér připomněl, že ve čtvrtek v Lucemburku jednají ministři vnitra členských států Unie o situaci v migraci. Český ministr Milan Chovanec bude podle něj na této schůzce požadovat mimo jiné, aby se zlepšila ochrana jižní schengenské hranice a aby se dodržovala pravidla spojená s registrací migrantů. Má také požadovat, aby se urychlila příprava bezpečnostní operace ve Středozemním moři, namířená proti převážení běženců z Afriky do Evropy.

Chovanec má také podle Sobotky požadovat, aby začala jednání se severoafrickými státy o umístění trvalých zařízení, kde se budou soustřeďovat lidé, kteří se chtějí dostat do Evropy. Tam by s nimi mělo probíhat azylové řízení mimo hranice EU. "Pokud dneska bezpečnostní situace v Libyi neumožňuje vybudování takovýchto zařízení, je potřeba jednat s Tuniskem, je potřeba jednat s Egyptem a Evropa potřebuje mít návratovou politiku," dodal.

Česko chce do roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. Z toho prvních 400 běženců ještě letos. [celá zpráva]

Sobotka na večer pozval k jednání předsedy všech koaličních a opozičních stran, potkají se ve Sněmovně. Premiér je chce informovat o schváleném mandátu pro ministra Chovance. Mluvit s nimi chce i o jejich postoji k řešení problému zadluženého Řecka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám