Hlavní obsah

Bezpečnostní riziko a estébácké manýry. Koalice má důvody k mimořádné schůzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mimořádné sněmovní schůzi chce příští úterý vládní koalice probrat nejen urážlivý e-mail, v němž lídr ANO Andrej Babiš sháněl důvěrné informace o pirátském ministru zahraničí Janu Lipavském, koalice chce především řešit, zda ANO netáhne Česko směrem na východ.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz
Článek

„Jak už název samotného bodu – Bezpečnostní hrozby pro ČR – napovídá, chceme na této schůzi jasně pojmenovat, jaké nebezpečí nám hrozí a kdo jim napomáhá,“ uvedla pro Novinky a Právo předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Andrej Babiš a hnutí ANO totiž v poslední době razantně radikalizují svou rétoriku a podrývají tím naši obranyschopnost. Estébácké metody shánění si informací o rodině názorového oponenta jsou jen poslední kapkou, které o úrovni vypovídají vše,“ dodala.

Babiš chtěl od svého spolupracovníka Jana Rovenského, aby mu poslal teze a podklady na Lipavského, jehož v mailu nazval zm.dem. Ptal se také po jeho dětech. Mail však omylem odeslal Rovenského jmenovci, který jej zveřejnil.

„Za nás platí, že to nevnímáme jako záležitost jednoho urážlivého e-mailu. Jde o bezpečnostní zájmy Česka,“ řekl Novinkám a Právu předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. „Některé Babišovy výroky jsou velmi problematické. Babiš naskakuje na vlnu izolacionismu, který známe z Maďarska,“ dodal Michálek.

Podobně mluví místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová. „Pohár přetekl. Není možné dlouhodobě tolerovat Babišovy výroky proti bezpečnosti státu, zastrašování a vtahování rodin do politických sporů,“ uvedla.

Mimořádná schůze k Babišovi bude podle Fialy v úterý

Domácí

„Poslanci koalice jsou rozčíleni z toho, že Babiš shání materiály neveřejné povahy na politické oponenty, ale v první řadě se chceme bavit o bezpečnostních rizicích pro Česko. Ujasnit si, zda ANO drží prozápadní orientaci, nebo jestli začíná uhýbat jinam,“ řekl v České televizi šéf klubu ODS Marek Benda.

Připomněl například Babišovo setkávání se slovenským premiérem Robertem Ficem a maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem. „Dnes a denně od něj slyšíme věčnou kritiku toho, že se snažíme vyzbrojovat Ukrajinu,“ řekl Benda.

Schillerová: Schůzi chci podpořit

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová v ČT řekla, že klubu navrhne, aby konání schůze podpořil. „V žádném případě to nebudeme brzdit. Chceme, aby debata byla otevřená,“ řekla Schillerová. ANO chce grilovat Lipavského, který v neděli uvedl, že Babiš začíná být bezpečnostní hrozbou pro Česko. „Budeme chtít předložit jasné důkazy, kde k těmto informacím přišel. Že se setkává se zvolenými premiéry demokratických zemí, neznamená vůbec nic,“ uvedla Schillerová. ANO podle ní nemusí nikomu dokazovat, že je prozápadní stranou.

Šéf opozičního SPD Tomio Okamura Novinkám a Právu řekl, že svolání mimořádné schůze považuje především za spor mezi ANO a Piráty. „Ti by si to měli vyřešit mezi sebou,“ řekl. Vtahování rodinných příslušníků do politických kampaní odsoudil. „Sám s tím mám velké osobní zkušenosti. Nelíbí se mi, když to dělá Babiš ani když to dělala pětikoalice jeho synovi,“ uvedl Okamura.

Voličům ANO Babišovy praktiky nevadí, shodují se politologové

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám