Hlavní obsah

Běží sbírka na lékárničky pro ukrajinské vojáky, zachránit život může už tisícikoruna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes běží celodenní sbírka Operace naděje, pořádá ji iniciativa Dárek pro Putina. Z vybraných peněz se budou pořizovat tzv. individuální lékárničky pro ukrajinské vojáky, které na frontě často rozhodují o životě a smrti vojáka.

Článek

V pražské restauraci Mánes běží od rána celodenní program, který moderují novináři Jindřich Šídlo a Světlana Witowská a kde se střídají nejrůznější hosté, na vše dohlíží Martin Ondráček z iniciativy Dárek pro Putina.

„Na Ukrajinu už jsme v minulosti dodali přes tisíc lékárniček, k tomu další materiál pro mediky,“ říká Jan Zamrazil z projektu Zdravotní zajištění, který organizuje odvoz materiálu. „Celá lékárnička vyjde na zhruba dva a půl tisíce korun. Materiál objednáváme z různých míst Evropy i Spojených států a lékárničku pak sami kompletujeme. Život ovšem může zachránit už tisícikoruna, za ni se dá pořídit turniket neboli zaškrcovadlo,“ vysvětluje Zamrazil.

Záchranář Miroslav Čtvrtník, který na Ukrajině kromě jiného školil vojáky v první pomoci, vše názorně předvedl. „Zaškrcovadlo je připevněné na vestě na gumičkách. Dá se snadno odtrhnout a sám zraněný voják ho může jednou rukou použít, tedy rozhodit ho, navléknout na končetinu a začít utahovat,“ popisuje Čtvrtník. „Škrtidlo slouží k zastavení masivního krvácení na končetinách, je to velmi častá příčina úmrtí na bojišti, kdy voják vykrvácí. Zraněný má kolem půl minuty na to, aby krvácení zastavil. To není mnoho,“ dodává Čtvrtník.

Následně otevírá samotnou lékárničku. „Uvnitř jsou třeba tlakové obvazy. Materiál slouží k ošetření základních urgentních stavů,“ říká záchranář. „V ideálním případě by takovou lékárničku měl mít každý voják, k tomu několik zaškrcovadel. Když lékárničky nosí sami vojáci, nemusí pak s sebou záchranář tahat takové množství obvazů, místo nich může mít pokročilejší vybavení,“ vysvětluje Čtvrtník.

Ukrajinci jsou lépe vybavení

„Když má voják kvalitní vybavení, jako je právě lékárnička, riziko jeho úmrtí se dramaticky snižuje. Když teď porovnáme ukrajinskou a ruskou armádu, mnohem větší šanci na přežití má ukrajinský voják. Vše začíná už u ošetření na frontě,“ přibližuje Čtvrtník.

Na akci přijali pozvání i další hosté, například historik Michal Stehlík a novinář Martin Groman. „Vždy, když má někdo velká hesla o míru, je za tím válka. Tak dnes hovoří ruský prezident Vladimir Putin,“ říká Michal Stehlík. „Vytáhl imperiální notu, neustále pracuje s tím, že Rusové zachránili Evropu před nacismem a fašismem, a mají proto nárok na území nejen Ukrajiny, ale i Běloruska či Pobaltí. Tímto směrem se přepisují ruské učebnice,“ dodává Stehlík.

Pozvání na akci přijala i ministryně obrany Jana Černochová, bývalý slovenský ministr obrany Jaroslav Naď nebo podnikatel Dalibor Dědek, který iniciativu Dárek pro Putina v květnu roku 2022 vyhlásil. Akci v Mánesu je možné sledovat zdarma v přímém přenosu, příspěvkový účet je 319902444/0300 s variabilním symbolem 122423.

Ukrajinská armáda žádá mobilizaci dalšího půl milionu lidí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám