Hlavní obsah

Bez znaků a vlajek mohou Rusové a Bělorusové v Česku soutěžit, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud sportovci nevystupují pod vlajkou Ruska či Běloruska, nereprezentují tyto země a nenesou s sebou znaky Ruské federace, nebude jim účast na soutěžích v České republice zakázána, rozhodla ve středu vláda. Kabinet chce podmínky zpřesnit, v diskusi bude pokračovat při dalším jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Petr Fiala, Vít Rakušan a Marian Jurečka před jednáním vlády

Článek

„Máme zájem, aby podmínky v České republice odpovídaly podmínkám v jiných státech, které stojí stejně jako Česká republika proti ruské invazi na Ukrajinu,“ řekl ve středu jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ten spolu s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti) zastupoval vládu na tiskové konferenci.

Reagoval tak na to, že vláda v úterý souhlasila s udělením víz pro fotbalisty kazašského Tobolu Kostanaj, který tak bude moci ve čtvrtek v Plzni v odvetě play off o postup do Evropské konferenční ligy nastoupit i s hráči z Ruska a Běloruska.

Tobol má v kádru tři ruské a jednoho běloruského fotbalistu, ani jeden z nich původně s týmem do Prahy nepřiletěl. Spolumajitel klubu Alimžan Kaldijarov na Instagramu řekl, že bez nich by Kostanaj možná k zápasu vůbec nenastoupila.

V Praze si nezahraje. Policie na letišti otočila ruskou tenistku

Domácí

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu vláda v červnu zakázala start ruských a běloruských sportovců na českém území. Bělorusko se sice do války aktivně nezapojilo, umožnilo ale Rusku podnikat útoky ze svého území. Podle výkladu Národní sportovní agentury platí nařízení jen pro reprezentanty těchto zemí.

„Sankce musejí postihovat především Rusko“

„Sankce a omezení uvalená na ruské kluby nebo sportovce musejí především postihovat právě Rusko a nemají dominantně dopadat na české sportovce a soutěže,“ vysvětlil Kupka.

Podle něj tak platí základní princip, že čeští reprezentanti a české kluby se nesmějí podílet na soutěžích v Rusku a Bělorusku. Zároveň se reprezentanti Ruska a Běloruska a kluby se sídlem na území těchto dvou zemí nesmí zapojovat do soutěží v Česku.

„V případě, že se jedná o sportovce, kteří nevystupují pod vlajkou Ruska či Běloruska, nereprezentují je a nenesou s sebou znaky Ruské federace spojené s okupací Ukrajiny, účast v soutěžích jim nebude zapovězena,“ upřesnil ministr dopravy.

Vláda bude o věci jednat i příště. Chce dospět ke srozumitelným pravidlům, aby nebylo nutné ve všech případech udělovat výjimky.

Zeman označil vyřazení Rusů z olympiády za nerozumné, všimli si v Rusku

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám