Hlavní obsah

Bez ochranného obleku i respirátoru. Vondráček a spol. u Zemana na JIP porušili pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf Sněmovny Radek Vondráček ani nikdo další neměl během návštěvy prezidenta Miloše Zemana na JIP Ústřední vojenské nemocnice nasazeny žádné ochranné pomůcky. Vyplývá to z videa, které ve čtvrtek na tiskové konferenci zveřejnil přímo hradní kancléř Vratislav Mynář, který se schůzky také účastnil. Všichni tím porušili základní pravidla ochrany zdraví nejvíce ohrožených pacientů, zlobí se ÚVN.

Foto: Novinky

Šéf Sněmovny Radek Vondráček při návštěvě prezidenta Zemana v nemocnici

Článek

Na krátkém videu prezident na nemocničním lůžku podepisuje za účasti Mynáře, Vondráčka a šéfa sekretariátu Hradu Jaroslava Hlinovského listinu (podle Hradu má jít o rozhodnutí o svolání nové Poslanecké sněmovny).

Záznam, který Hrad zveřejnil ve čtvrtek, dokazuje, že nikdo z přítomných v prezidentově nemocničním pokoji na jednotce intenzivní péče na sobě neměl ani ochranný overal, který je na takovém oddělený jinak u návštěv vyžadován, a dokonce ani respirátor nebo jen roušku. A to včetně Zemanovy osobní ošetřovatelky.

Zemanův podpis na svolání Sněmovny sedí, datum chybí

Domácí

Všichni tím podle mluvčí ÚVN Jitky Zinke jednoznačně porušili pravidla návštěv. „Je to minimálně nezodpovědné vůči pacientovi," poznamenala Zinke pro ČTK. Na povinnost nemocnice návštěvníky upozorňuje nejen v pravidlech zveřejněných na webu nemocnice, ale třeba i piktogramy u vstupu.

Vondráček se později hájil, že si respirátor sundal kvůli tomu, že prezident hůře slyší. „Pan prezident mi v respirátoru špatně rozuměl, když jsem na něj mluvil. Hůř slyší. Tak jsem si respirátor po dohodě odložil. Jinak jsem se po celou dobu po nemocnici pohyboval s respirátorem,“ řekl Seznam Zprávám.

Jágrová: Budeme to řešit

Podle aktuálního mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví musí všechny návštěvy v nemocnicích doložit bezinfekčnost a po celou dobu návštěvy musí mít také nasazený respirátor nebo obdobnou ochranu nosu a úst. Výjimku mají jen děti.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová ČTK řekla, že se hygienici budou záležitostí zabývat, pokud dostanou podnět. Na dotaz, komu hrozí postih, dodala, že záběry neviděla a nyní nedokáže odpovědět. Pokud by šlo o porušení mimořádného opatření, hrozí podle Jágrové jednotlivci pokuta až 10 000 korun.

Mynář věděl, že Zeman není schopen práce. Přesto k němu přivedl Vondráčka

Domácí

Návštěvníci zároveň porušili nařízení nemocnice, podle kterého mohou pacienta navštívit v jednu chvíli maximálně dvě osoby. ÚVN se již dříve proti návštěvě ohradila, kancléř podle nich Vondráčka za Zemanem přivedl bez vědomí ošetřujícího lékaře. Policie poté slíbila, že bez povolení lékaře již nikoho k prezidentovi nepustí.

Reklama

Výběr článků

Načítám