Hlavní obsah

Bendu přivedl zpět k ČSSD Hamáček

Právo, ada, nig

Podnikatel Petr Benda, který ve svém hotelu zorganizoval nelegální party pro desítky hostů, je považován za kontroverzní osobu. Byl dlouholetým přítelem bývalého šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, za soc. dem. byl i necelé tři měsíce v roce 2013 poslancem, a to když vystřídal dalšího Paroubkova kamaráda Jiřího Šlégra, který tehdy mandát pustil. Nynější místopředseda Rady ČT Šlégr byl také účastníkem sobotní party.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vlevo) a kandidát Petr Benda před volebním autobusem loni v září v Ústí nad Labem.

Článek

V 90. letech Benda provozoval v Teplicích diskotéky a nakoupil dvacítku objektů v centru Teplic. V letech 2005 až 2011 byl předsedou krajské organizace ČSSD na Ústecku. S odchodem z funkce skončil i v ČSSD.

V době, kdy šéfoval krajské organizaci, ho spolustraníci podezřívali z náboru černých duší, tedy z účelového přijímání členů, kteří měli hájit jeho zájmy uvnitř strany, aby si v kraji udržel svoji pozici.

Porušili, co mohli. Noční mejdan v Teplicích: V hlavních rolích Hnilička, Šlégr, Paroubek, Benda

Domácí

Paroubek ho přivedl do pražské politiky jako svého poslaneckého asistenta a později spolu založili stranu Národní socialisté – LEV 21.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Kandidát Petr Benda (vlevo) a předseda strany Jan Hamáček v září 2020 před volbami do krajského zastupitelstva.

Nové sblížení Bendy a Paroubka se soc. dem. vedenými Janem Hamáčkem nastalo před loňskými krajskými volbami, kdy volební manažer ČSSD a bývalý místopředseda soc. dem. Michal Hašek přizval ke spolupráci na volebním programu právě Paroubka. S ním se objevilo opět i Bendovo jméno.

Vedení strany totiž bylo nespokojeno s navrženou krajskou kandidátkou. Hamáček proto prosadil proti vůli krajského předsednictva na poslední chvíli kandidátku novou, na jejímž čtvrtém místě figuroval právě Benda coby nestraník za hnutí PRO Zdraví. Benda dva měsíce poté poslal ČSSD na její účet milion korun.

Padají další hlavy. Teplický mejdan smetl i libereckého policejního šéfa Husáka

Domácí

To rozhádalo ústecké krajské soc. dem., kterým vadilo, že v krajských volbách v roce 2016 Benda kandidoval do zastupitelstva regionu na kandidátce extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti, a o rok později ve volbách do Sněmovny dokonce vedl kandidátku DSSS v Libereckém kraji. Rozhádanost i osoba Bendy způsobily, že se ČSSD do krajského zastupitelstva v Ústeckém kraji loni vůbec nedostala.

Hamáček tehdy obhajoval Bendovu dřívější spolupráci s DSSS slovy: „Osobně to pokládám za chybu, nicméně to byl úspěšný předseda soc. dem. v Ústeckém kraji. Jestli jednou takhle uklouzl a je ochoten to přiznat, tak v tom zásadní problém nevidím.“

V pondělí se pak od Bendy a jeho večírku distancoval, když prohlásil, že „na něj žádnou páku nemá, neboť není členem strany“.

Reklama

Výběr článků

Načítám