Hlavní obsah

Porušili, co mohli. Noční mejdan v Teplicích: V hlavních rolích Hnilička, Šlégr, Paroubek, Benda

Právo, Novinky, jas, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Akce, která navzdory vládním nařízením proběhla ze soboty na neděli v jednom z teplických hotelů, měla zajímavé účastníky. Vedle politického podnikatele Petra Bendy se jí zúčastnil i bývalý premiér Jiří Paroubek, poslanec a předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička i místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr. Roušky, rozestupy, zákaz vycházení? Porušili všechno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec za ANO a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička.

Článek

Hotel, který patří právě Bendovi, hostil podle deníku Blesk akci pro několik desítek lidí. Jak dokládají fotografie, hosté se vesměs neobtěžovali s nošením roušek či respirátorů a nevadila jim ani další omezení, která vláda přijala v reakci na šíření koronaviru. Někteří měli v hotelu přenocovat, další odcházeli až pozdě v noci.

Hromadné akce jsou přitom v 5. stupni protiepidemického systému (PES) zakázány. Rovněž platí až na výjimky zákaz nočního vycházení po 21. hodině. Hotely musí být uzavřené s výjimkou ubytování v rámci pracovních cest, případně ubytování lidí v karanténě.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Místem setkání byl hotel Prince de Ligne na Zámeckém náměstí nedaleko centra Teplic.

Účast na akci porušující vládní nařízení stála v říjnu post ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Ten rezignoval poté, co vyšlo najevo, že se  zúčastnil setkání v uzavřené restauraci na pražském Vyšehradě. Hniličku, který je šéfem vládní Národní sportovní agentury, by mohl čekat stejný osud.

Babiš vyhodil Prymulu z vlády a omluvil se za něj

Domácí

Faktem je i to, že další z účastníků vyšehradské schůzky, šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, kauzu ustál a zůstává pravou rukou premiéra Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně.

Babiš přitom porušování vládních opatření opakovaně odsuzuje.

Kriticky se k nenošení roušek vyjadřoval i jeden z účastníků teplické oslavy – Jiří Paroubek.

Policie událost prověřuje

Policie prověřuje událost na základě informací zveřejněných v médiích. „V případě, že se potvrdí, že došlo k porušení vládních nařízení, tak věc předáme k dořešení správnímu orgánu,“ řekla Právu policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Postup kolegů nechtěla konkretizovat.

„Musíme prověřit informace, které v médiích zazněly, včetně fotografií, které byly použity, případně prověřit okolnosti té schůzky nebo oslavy,“ doplnila Hyšplerová.

Hygienici se případem začnou zabývat až na základě výsledku šetření policie a postoupení události k správnímu řízení. „Zatím nemám informaci, že by policie předala událost příslušnému samosprávnímu celku,“ řekla Právu ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Reklama

Výběr článků

Načítám