Hlavní obsah

Bek má zatím jisté peníze pro 2500 nepedagogů, shání ještě víc než dvě miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uklízečky, školníci, hospodářky a další lidé, kteří přímo neučí, ale školy se bez jejich práce neobejdou, dostanou zaplaceno. Jejich platy pro letošek zaručil ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který ohlásil dohodu s šéfem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) o 800 milionech korun ze státního rozpočtu pro dva a půl tisíce nepedagogických pozic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

Bek zároveň očekává, že se mu podaří do rozpočtu školství dostat celkem o tři miliardy korun víc než loni. Peníze hodlá využít pro vysoké školy a soukromé školství.

„Ministerstvo školství je připraveno dodatečně zvýšit rezervy, které jsou spravovány krajskými úřady, aby bylo možné dofinancovat 2500 nepedagogických pozic, které aktuálně nejsou pokryty rozpisem rozpočtu,“ řekl ve středu novinářům.

Podle něj mohou školy usilovat o prostředky navíc v rámci takzvaných dohodovacích řízení.

„Garance je důležitá, aby letošní rok proběhl zdárně i v těch školách, kde by pokles financování u nepedagogických pozic mohl vyvolávat provozní potíže. Peníze jsou přidělovány rozhodnutím krajského úřadu na základě posouzení situace konkrétní školy,“ dodal Bek.

Ministr Bek vyhlíží další tři miliardy pro školy

Domácí

Řízení by se měla konat v březnu. Ministerstvo už podle Beka rozeslalo na krajské úřady informace o dodatečném financování, dostanou je i školy. Ministr zdůraznil, že se nejedná o prostředky krajů, o kterých by rozhodovali krajští politici.

Ještě 2,2 miliardy, žádá Bek

Ministerstvo ovšem do škol nerozeslalo peníze na 5000 pozic nepedagogů, které jsou podle něj neobsazené. Nicméně školy z těchto peněz vyplácely odměny zaměstnancům, kteří odváděli práci za chybějící kolegy.

O dalším navýšení školského rozpočtu se bude jednat v nejbližších týdnech. Podle Beka ministr financí nyní sbírá podklady o požadavcích jiných resortů. Pokud by Bek uspěl se všemi svými požadavky, mohl by dostat ještě asi 2,2 miliardy navíc. Celkový rozpočet pro tento rok by byl oproti loňskému vyšší o 11 miliard. O to podle svých slov Bek usiloval po celou dobu jednání o rozpočtu. V úterý řekl, že je tento scénář velmi pravděpodobný.

Podle něj ale nemusí být všechny prostředky využity okamžitě. V případě vysokých škol je například třeba, aby je dostaly co nejdříve. U soukromého školství to prý tolik nespěchá a mohou je dostat třeba až za půl roku.

Odkladů je příliš. Přípravné třídy ale nerušte, radí odborníci

Domácí

Reklama

Související články

Už žádné překotné změny, zní ze škol

Čachry kolem peněz pro školy jejich ředitele rozladily. Shodují se, že neustálá improvizace z nejvyšších pater, nepředvídatelnost změn a nejistota celkové...

Výběr článků

Načítám