Hlavní obsah

ANO dalo lex Babiš k Ústavnímu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opoziční hnutí ANO podalo k Ústavnímu soudu návrh na zrušení takzvaného lex Babiš 2. Porušuje podle něj například právo vlastnit majetek. Podle zákona nemohou veřejní funkcionáři provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Ten má v majetku i předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Jana Mračková Vildumetzová, Karel Havlíček, Aleš Juchelka a Alena Schillerová (všichni ANO)

Článek

ANO ústavní stížnost avizovalo již delší dobu, návrh podepsalo všech 70 poslanců s výjimkou Babiše samotného. Ve Sněmovně se hnutí pokoušelo zablokovat přijetí normy obstrukcemi.

Babiš coby majitel společnosti SynBiol a koncernu Agrofert, jehož součástí jsou i média, vložil firmy do svěřenských fondů. Tvrdil, že s nimi nemá nic společného, ale stále zůstával jejich majitelem, byť nebyl uváděn jako ovládající osoba.

Přijatá změna zapovídá veřejným funkcionářům provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk, přičemž cílí na skutečné majitele.

Prezident podepsal lex Babiš

Domácí

ANO stížnost odůvodňuje tím, že mělo dojít k porušení zákona o jednacím řádu Sněmovny, neboť došlo k omezení rozpravy.

Tvrdí také, že úprava je takzvaným přílepkem k normě o sdružování v politických stranách, která primárně řeší fungování Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Zákon, který prezident podepsal počátkem září, začne platit od začátku příštího roku.

Msta za zpřísnění lex Babiš přišla okamžitě. ANO a SPD zablokovaly Sněmovnu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám