Hlavní obsah

Banka vrátila zaplavené obci peníze

Právo, Radim Kijonka
Šenov
Aktualizováno

Radnice Šenova u Nového Jičína chtěla začít vyplácet lidem postiženým povodní první finanční pomoc, ale s překvapením zjistila, že na účtu nemá ani korunu. Částku tři čtvrtě miliónu korun, která se na jejím kontu vytvořila díky sponzorským darům, jí totiž strhla banka na splácení úvěru. Česká spořitelna si to ve středu rozmyslela a převedla částku zpět na účet obce.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Následky povodní v Šenově u Nového Jičína

Článek

"Připravovali jsme se, že začneme vyplácet postiženým lidem, kteří často přišli úplně o všechno, první několikatisícovou finanční pomoc ze sponzorských darů, které jme získali od firem a organizací. Když jsem však ráno přišel do banky, zjistil jsem, že ze tři čtvrtě miliónu korun není na našem účtu ani koruna,“ vylíčil situaci starosta dvoutisícové obce Vladimír Demeter.

Když začal pátrat po tom, kam finanční prostředky zmizely, dozvěděl se, že si je Česká spořitelna strhla na splácení překlenovacího úvěru. "Jsme jako obec klientem České spořitelny 17 let a jim nestálo ani za to, aby nám řekli, že nám ty peníze vzali. To se přece v takové krizové situaci nedělá,“ zlobí se starosta.

Obec u České spořitelny splácí 20miliónový překlenovací úvěr. V minulosti si vzala půjčku na investice.

Spořitelna a starosta se nadále přou

Zástupkyně České spořitelny Pavla Langová odmítla, že by jejich bankovní instituce obci peníze zabavila. „Toto tvrzení pana starosty se neslučuje s realitou. K žádnému svévolnému zabavení peněz, jak je to nazýváno, nedošlo,“ uvedla Langová. Podle ní šlo o standardní splátku úvěru. „Nyní jsme vyšli obci vstříc a posunuli jsme uhrazení této splátky,“ zdůvodnila Langová, proč spořitelna převedla obci peníze zpátky na účet.

Tato tvrzení banky však starosta rezolutně odmítl. „Není to pravda. Naše splátka dělá 140 tisíc korun a oni nám vzali neoprávněně tři čtvrtě miliónu korun. Přitom jsme předtím splátky ve výši 140 tisíc korun pravidelně odváděli, takže k tomu neměli důvod,“ tvrdí starosta.

Všechno je navíc připraven doložit výpisy z účtu. „Tak proč nám ty peníze najednou vraceli,“ podotkl starosta, který se nyní rozhodl převést obecní peníze a poskytnuté finanční dary do jiného bankovního ústavu. „Všechny peníze jsme převedli do jiné banky. Už proto dáváme dárcům číslo jiného účtu,“ konstatoval Demeter. České spořitelně podle něho budou odvádět pouze splátky úvěru.

Velká voda v Šenově zaplavila v obci 250 domů. Škodu na obecním majetku se odhaduje na 40 miliónů korun. "Máme obrovské problémy, lidé jsou často bez bydlení, jídla a oblečení, a nějaký úředník nám zabaví všechny peníze. Řekl jsem jim v té bance, že snad ani nejsou lidi, vždyť nemají cit k nikomu,“ uvedl starosta.

Lidé by mohli dostat peníze v pondělí

Česká spořitelna ve středu převedla všechny peníze zpátky na obecní účet. „Nevím, proč celou částku najednou převedli zpátky, asi poté, co se kolem toho udělat takový humbuk. Ale je pro mě stále zarážející, že sáhnou na peníze obce, kterou jsou určené na pomoc postiženým lidem, aniž by nám cokoliv řekli, a převedou si je z účtu na účet,“ konstatoval starosta.

Podle něho nyní připravují rozdělení finanční pomoci postiženým lidem. „V pondělí by mohli první lidé peníze dostat,“ uvedl starosta.

Spořitelna dávala vstřícnost najevo již v úterý. Ředitel novojičínské pobočky České spořitelny (ČS) Miloslav Skupeň Právu řekl, že se kvůli bankovnímu tajemství nemůže k celé záležitosti podrobněji vyjadřovat. Na otázku, zda banka všechny peníze ze sponzorských darů obci vrátí, neodpověděl. "Budeme maximálně vstřícní,“ řekl jen Skupeň.

"S radnicí v Šenově jednáme a chceme této obci vyjít vstříc,“ sdělila v úterý Právu Pavla Langová z odboru firemní komunikace ČS s tím, že osud klientů postižených povodní není České spořitelně lhostejný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám