Hlavní obsah

Bagr pověšený na jeřábu aneb Jak šla dolů 60metrová věž v ostravských Třebovicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava-Třebovice

Ze tří chladicích věží tepelné elektrárny v Ostravě-Třebovicích zbyly dvě. Ta nejstarší z roku 1953 už dosloužila a šla na začátku prosince k zemi. Jedna z největších elektráren v Česku tak po 70 letech změnila svou podobu. Jak bourání probíhalo, proč nebylo možné věž odstřelit a jak to dnes na místě vypadá, se můžete podívat ve videoreportáži.

Tepelná elektrárna v ostravských Třebovicích zbourala jednu z chladicích věžíVideo: Novinky

 
Článek

„Tuto věž jsme již nepotřebovali. Letos jsme uvedli do provozu novou protitlakovou turbínu, která nepotřebuje chladící vodu, a tím pádem nepotřebuje ani chladicí věž,“ řekl Novinkám Kamil Vrbka, regionální ředitel společnosti Veolia Energie, jež objekt vlastní.

„Pro výrobu tepla a elektřiny, respektive pro odvod odpadního tepla z kondenzačních turbogenerátorů v elektrárně, jsou dvě stávající chladicí věže dostatečné. Třetí sloužila v poslední době už jen jako záloha,“ doplnila mluvčí podniku Jana Dronská.

Likvidovaná stavba stála v Třebovicích od roku 1953. „Věž byla vysoká 60 metrů, spodní průměr vany byl 40 metrů, šla do hloubky zhruba 3,5 metru. Tvar věže je rotační hyperboloid. To konstrukci umožňuje, aby měla její stěna tloušťku jen 15 centimetrů a v úplně spodní části 35 centimetrů,“ vysvětlila specialistka technologií Jitka Gregořicová.

Foto: Veolia Energie

Ze tří chladicích věží zbyly dvě.

Dohoda z COP28 vyzývá k odklonu od fosilních paliv

Svět

Čtyři tisíce tun materiálu

Přípravné práce před demolicí podle ní zabraly měsíc, včetně zaslepení přívodu vody a likvidace vnitřní vestavby; vlastní bourání pak trvalo přes tři týdny – začalo se ze vzduchu, pak se práce přesunuly na zem.

„První práce začaly tím, že se ustavil obrovský výškový jeřáb, na něj se pověsil malý bagřík, který měl asi 8 tun, a ten postupně odbourával věž do výšky zhruba 40 metrů. Pak následovala změna technologie – postavily se dva bagry, které mají hydraulické nůžky, a ze dvou stran postupně odbouraly věž až k samotnému terénu,“ popsala postup. Poslední kusy spadly na zem na konci minulého týdne.

Foto: Veolia Energie

Odstřel věže možný nebyl.

Odstřel věže možný nebyl. „Máme tady ty dvě další chladicí věže, které jsou docela blízko, takže to bylo z důvodu ochrany technologie. Hned za věží navíc vede horkovod, který jsme zakryli. Zrovna máme zimní období a nebylo by dobré přerušit dodávky tepla. A kousek od nás vede dálnice, což byl poslední faktor, proč se upustilo od odstřelu,“ objasnila Gregořicová.

V současnosti je na místě staveniště se spoustou materiálu. „Probíhají třídicí práce, musíme vytřídit železobeton, ze kterého byla věž složená, a po vytřídění bude beton použitý ke zpětnému zásypu a urovnání terénu,“ přiblížila specialistka s tím, že materiálu bylo odhadem na 4 tisíce tun.

Hrubé práce mají pokračovat do konce tohoto roku, do března pak má skončit i úprava terénu a úklid.

Foto: Novinky

Na místě se třídí materiál.

Z plynu ze skládky vyrábějí v pražských Letňanech teplo a elektřinu

Ekonomika

Bude se modernizovat

„Bourání chladicí věže souvisí s modernizací a transformací Elektrárny Třebovice. Jde o jeden z kroků na cestě odchodu od spalování uhlí,“ vysvětlila mluvčí Dronská. Dosavadní hlavní palivo - černé uhlí - plánují nahradit do roku 2030.

„Koncepčně máme několik variant, v rámci kterých řešíme využití odpadního tepla, tepelná čerpadla a multipalivový kotel, který energeticky využívá palivo, které vzniká po úpravě ze směsného komunálního odpadu,“ upřesnil ředitel Vrbka, co se nabízí jako alternativa. Na nově uvolněném místě po věži pak může být podle něj ukončený vysokotlaký plynovod.

Foto: Michaela Bartošová

Takto to vypadá uvnitř chladicí věže.

Pražská teplárenská zdraží o šest procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám