Hlavní obsah

Z plynu ze skládky vyrábějí v pražských Letňanech teplo a elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z plynu, který vzniká na skládce v pražských Ďáblicích, vyrábí kogenerační zařízení v nedalekém areálu Avia Letňany teplo pro místní sídliště a také elektřinu. Zařízení vzniklo před čtvrtstoletím jako první svého druhu v republice.

Z plynu ze skládky se vyrábí teploVideo: Lucie Fialová, Novinky

 
Článek

„Významně šetří drahý zemní plyn, který dovážíme, teplo a elektřina vznikají v místě spotřeby. Navíc v porovnání s teplárnou nebo plynárnou, které stojí daleko za městem, je jeho účinnost daleko vyšší,“ uvedl v neděli při prohlídce za zařízení Aleš Miklík. Palivo totiž využije až ze sta procent.

Elektrárny Opatovice zvyšují od ledna cenu za teplo, domácnosti zaplatí více

Ekonomika

Plynárenská síť je schopná jet bez elektřiny.

V Letňanech běží tři obří kotle na skládkový plyn a jeden na plyn zemní. „Čerpáme plyn ze skládky, která je odtud asi tři kilometry. Odtamtud vede plynovod pod dálnicí a tady po technologickém mostě,“ ukazoval v areálu vedoucí provozu Michal Tichý ze společnosti Tedom, která se zabývá výrobou kogeneračních jednotek.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Z plynu ze skládky vyrábějí v pražských Letňanech teplo a elektřinu

Podobných zařízení jako v Letňanech provozuje v Česku necelou dvacítku. „Teplem, které vyrobíme, vytápíme polovinu letňanského sídliště. Elektřinu distribuujeme do sítě Pražské energetiky. Za hodinu vyrobíme jeden a půl gigajoule tepla a jeden megawatt v elektřině,“ přiblížil.

Ze skládky měsíčně do zařízení plyne 5500 kubíků plynu. I když už na ní smetí nekončí a běží poslední fáze rekultivace. Jak dlouho jej bude poskytovat, se podle Lukáše Dobeše z Tedom velmi špatně odhaduje. Až se tak stane, lze kotle na skládkový plyn vyměnit za ty na zemní plyn.

Skládkový plyn, který obsahuje i metan, vzniká rozkladem biologického odpadu. „Kdyby se plyn nejímal, byla by skládka v přetlaku a plyn by unikal do ovzduší nebo do země. A to by byl docela průšvih,“ konstatoval Tichý s tím, že podle zákona se musí takzvaně odplynovávat každá skládka. Kdyby se nepoužíval k výrobě tepla a elektřiny, musel by se spalovat bez užitku.

Potvrzeno. Regulovaná část ceny elektřiny lidem od ledna zdraží o tisíce ročně

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám