Hlavní obsah

Dohoda z COP28 vyzývá k odklonu od fosilních paliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj
Aktualizováno

Formulace obsažená v závěrečné rezoluci přináší průlom navzdory tomu, že přísnější výzvu ke „konci fosilních paliv“ se nakonec prosadit nepodařilo. Spalování fosilních paliv je zodpovědné asi za dvě třetiny celosvětově vyprodukovaných skleníkových plynů.

Foto: Profimedia.cz

Aktivisté demonstrují za konec fosilních paliv v prostorách konference COP28 v Dubaji

Článek

Zástupci téměř 200 zemí se na světové konferenci o klimatické změně COP28 v Dubaji poprvé v historii shodli na potřebě odklonu od fosilních paliv. Stalo se tak na samý závěr dvoutýdenních jednání, která se oproti původním předpokladům protáhla o jeden den.

Dohoda rovněž obsahuje závazky ke zrychlení přechodu na obnovitelné energie. Kapacita obnovitelných zdrojů by se měla do roku 2030 ztrojnásobit.

Předseda konference Sultan al-Džabír označil klimatickou dohodu za „historický balík“ opatření. Podobně se vyjadřují i mnozí další politici. Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové se „jedná o dobrou zprávu pro celý svět, která by mohla urychlit přechod k čistější a zdravější ekonomice“. Francouzský prezident Emmanuel Macron dohodu hodnotí jako „důležitý milník v přechodu na nefosilní energie“.

Agentura Reuters připomíná, že je to poprvé za tři desetiletí konání klimatických summitů COP, kdy se státy dohodly na společném odklonu od ropy, plynu a uhlí, tedy produktů, které v současné době zajišťují přibližně 80 procent světové energie.

Změna klimatu je vážná, je nutné zlomit vliv fosilních lobbistů, říká exministr Moldan

Zahraniční

Radikálnější formulace neprošla

Předchozí konference přijaly pouze mantinely na snížení emisí skleníkových plynů bez výslovné zmínky o fosilních palivech. Jejich spalování ovšem celosvětově vyprodukuje asi dvě třetiny skleníkových plynů. Hromadění těchto látek v atmosféře zásadně přispívá ke globálnímu oteplování.

Na konferenci COP26 v Glasgow v roce 2021 se zúčastněné země zavázaly k omezení uhlí, na cílech ohledně ropy a zemního plynu však zatím nikdy dohoda nebyla.

Některé země kriticky ohrožené klimatickou změnou žádaly, aby dohoda z Dubaje obsahovala formulaci „konec fosilních paliv“. Ta však byla zamítnuta ropnými velmocemi v čele se Saúdskou Arábií s argumentem vysokých ekonomických škod.

Klimatická konference COP28 je v klinči, návrh komuniké neobsahuje ústup od fosilních paliv

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám