Hlavní obsah

Babišova cesta do Paříže? Michálek vtipkuje, Vrecionová varuje

Novinky, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ANO Andrej Babiš se za cestu do Francie stal terčem kritiky, některé koaliční politiky však jeho návštěva Francie nechala v klidu.

Foto: Andrej Babiš/Twitter

Babiš na setkání s Macronem

Článek

Ironicky glosoval Babišovu cestu na Twitteru šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. „Vtip: Slovákovi skončí v jiné zemi trestní stíhání. Tak jede navštívit kamarády do Francie, ale tam mu hrozí další stíhání za daňové úniky se zámečkem. Co je to? Kampaň na českého prezidenta,“ napsal Michálek.

Kritický byl předseda SPD Tomio Okamura. „Plně se projevilo, kdo jsou političtí spojenci Andreje Babiše. Nejsou to vlastenečtí politici, ale zastánci nejtvrdšího prounijního směřování. To nemyslím nijak hanlivě, ale prostě to tak je,“ okomentoval pro Právo schůzku.

Premiér Petr Fiala (ODS) se k Babišově schůzce s Macronem vyjadřovat nebude, sdělil mluvčí vlády Václav Smolka.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda soudí: „Přijde mi logické, že francouzský prezident přijme předsedu strany, která je ve stejné europarlamentní frakci. Druhá věc je, že Babiš tu návštěvu zřejmě načasoval tak, aby překryla jeho rozsudek. Ve volbách mu to podle mého názoru vůbec nepomůže.“

Babiš se v Paříži sešel s Macronem. Nejde o podporu, zdůrazňuje Elysejský palác

Prezidentské volby

Europoslankyně ODS Veronika Vrecionová označila schůzku Babiše s Macronem za grotesku, neboť zatímco Babiše prošetřují francouzské orgány, kandidát Petr Pavel byl vyznamenán tamním prezidentem jako hrdina.

Vrecionová Macronovi vzkázala: „Představitelé cizích států by se měli podobného jednání vyvarovat, protože jde podle mě o jasné a nepřijatelné zasahování do voleb.“

Podle šéfa klubu lidovců Marka Výborného jde o součást předvolební kampaně. „Andrej Babiš volí takové kroky a schůzky, aby vzbudil dojem státníka. To mu nelze vyčítat, naopak nerozumím prezidentu Macronovi, že se takto cíleně nechá vtáhnout do tohoto českého předvolebního rybníka,“ sdělil Právu.

Od členů ANO sklidil Babiš pochvalu. „Je skvělé, že má ve světě takové kontakty. Babišovi kritici by si měli ujasnit, co vlastně chtějí. Nejdřív ho kritizovali, že kvůli němu se s námi nikdo nebaví, teď se zase rozčilují, že si dovolil jet za Macronem,“ řekl Právu místopředseda poslanců ANO Patrik Nacher.

Kampaň v cizině už vedli Babiš a Pavel v polovině prosince. Zatímco Babiš vyrazil s maďarskou prezidentkou na hranici se Srbskem, Pavel se s maďarskou opozicí radil, jak zabránit „orbánizaci Česka Babišem“.

Blažek: Okolo Babišova rozsudku jsou nebezpečné emoce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám