Hlavní obsah

Blažek: Okolo Babišova rozsudku jsou nebezpečné emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudce Jan Šott podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) prokázal rozsudkem Andreje Babiše (ANO) odvahu. Nesouhlasí však s emotivními reakcemi, které podle něj zpochybňují nezávislost justice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

„Nežijeme v úplně normální době, ta míra emocí je přehnaná. K verdiktu jsem řekl klasickou starořímskou zásadu, že platí presumpce neviny, a od mnoha spoluobčanů jsem dostal výzvu, ať vstoupím do ANO. To není nic jiného než naprosto vychýlená debata špatným směrem,“ řekl ministr Blažek.

Internet je podle něj denně plný různých obvinění vůči různým lidem a jediný, kdo o tom může rozhodovat, je soud.

Soudce Šotta ocenil za prokázání odvahy. „Bylo jasné, že pokud neodsoudí obžalované, tak bude předmětem určité mediální vlny, která je postavena na emocích, nikoli na zdravém rozumu,“ doplnil ministr a odmítl po­dle něj nepřiměřenou kritiku justice.

Soudce Šott: Volby mě nesměly ovlivnit

Krimi

Soudce v pondělí vyslovil kritiku směrem k postupu státního zastupitelství, které se odklonilo od podstaty kauzy. „Došlo k zásadním neshodám v posouzení věci mezi policejním orgánem na straně jedné a státními zástupci na straně druhé,“ uvedl Šott.

Policisté totiž případ vyšetřovali tak, že vyčlenění firmy Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofert bylo účelovým krokem pro získání evropské dotace padesát milionů korun pro malé a střední podniky, a tedy se nejednalo o reálně fungující firmu.

„Až si přečtu rozsudek“

Blažek se podstatě této kritiky chce věnovat po prostudování písemného vyhotovení rozsudku. „Nejdříve je situace, že ministr řekne něco o státním zástupci a je málem obviňován, jak narušuje nezávislost, a pak je zase jiná mediální vlna, když se něco stane u nějakého soudu a část národa nás vyzývá, abychom zasáhli, že se něco nepovedlo. Dovolím si zachovat chladnou hlavu a přečtu si rozsudek,“ poznamenal ministr.

„Samotná přímá volba prezidenta způsobuje rozdělení národa zejména v tom druhém kole a já si myslím, že bychom to neměli dál podněcovat. Jinak to nemusí dopadnout dobře,“ uzavřel.

Soudce Šott chce, aby policie stíhala tři svědky v Babišově kauze kvůli křivé výpovědi

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám