Hlavní obsah

Babiš se stahuje do pozadí, předsedou ANO a poslancem přitom zůstává

• Aktualizováno

Zůstanu předsedou hnutí a poslancem, oznámil ve středu na tiskové konferenci po jednání předsednictva ANO jeho šéf Andrej Babiš. Zároveň ale zdůraznil, že omezí mediální a společenské aktivity, aby nebyl terčem zájmu. Hlavními tvářemi ANO podle něj mají být Alena Schillerová a Karel Havlíček.

Živě: TK po jednání předsednictva hnutí ANOVideo: ČTK

 
Článek

„Budu chodit do Sněmovny, začal jsem tam chodit,“ řekl Babiš na tiskové konferenci s tím, že už pochopil, jak to v dolní komoře funguje. „Musíte tam být vždycky, když se kliká, jinak jsou v kancelářích. Je to fajn práce, já si to užívám,“ pochvaloval si ve středu. Poslancem je od roku 2013.

„Předsednictvo se usneslo, že hlavními tvářemi budou předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová a stínovou vládu bude řídit Karel Havlíček. Já zůstanu předsedou hnutí a poslancem,“ řekl po jednání předsednictva. „Na Babiše zapomeňte,“ opakoval.

Ze své prohry během tiskové konference několikrát obvinil média. Podle něj z něj vybudovala zlo a je potřeba, aby si našla „jiný objekt“. Také se vyhnul dotazu, co říká na to, že od něj odešel marketér Marek Prchal, mluvčí Vladimír Vořechovský a jeho „pravá ruka“ Tünde Bartha.

Zároveň zdůraznil, že on se „stáhne“ z mediálního prostředí, aby nebyl terčem zájmu. „Své mediální a společenské aktivity omezím, abych mediální a politické scéně sebral hlavní terč obsesivní nenávisti.“ „Je na čase srovnat struktury hnutí,“ uvedl s tím, že se ANO bude chystat na další volby, chce získat nové tváře. Nejbližší volby jsou ty do Evropského parlamentu v roce 2024.

O Babišova marketéra Prchala mají zájem na Slovensku

Zahraniční

Babiš se také opřel do druhého opozičního hnutí SPD a do ČSSD, která v roce 2021 vypadla ze Sněmovny. „Okamura i Šmarda (předseda SPD Tomio Okamura a předseda ČSSD Michal Šmarda, pozn. red.) zradili své voliče. Mrzí mě, že je nezajímají jejich voliči a podpořili ve volbách ať už přímo, nebo nepřímo pana Pavla. ANO je jediné, které hájilo zájmy jejich voličů. Chceme v tom pokračovat.“

Šmarda před lednovými volbami podpořil zvoleného prezidenta Petra Pavla. Okamura zase odmítl Babiše veřejně podpořit. Zvažoval, že do volební urny radši vhodí prázdný list.

Předsednictvo se ve středu sešlo, aby zhodnotilo nepovedenou prezidentskou kandidaturu svého šéfa. Babiš postoupil do druhého kola volby, kde ale skoro o milion hlasů prohrál se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem.

Na schůzi předsednictva také rezignoval na post místopředsedy hnutí moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Ten dlouhodobě kritizoval poměry v hnutí. Posledním a zřejmě nejvýraznějším počinem bylo veřejné vyjádření podpory Petru Pavlovi, protikandidátovi Babiše v lednových prezidentských volbách.

Kauza Bečva: obhájce žádá výslech Babiše a Brabce

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám