Hlavní obsah

Babiš v úterý zamíří za Zemanem kvůli nejmenování Šmardy

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v úterý v Lánech sejde s prezidentem Milošem Zemanem. V pátek to uvedla Česká televize. Babiš o schůzku požádal poté, co Zeman oznámil, že nechce jmenovat Michala Šmardu (ČSSD) ministrem kultury.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš se v pátek v noci vrací z dovolené. „Požádal jsem prezidenta o schůzku,“ napsal už ve středu Novinkám Babiš. Jednání bude v úterý v Lánech.

„Pan premiér požádal pana prezidenta o setkání, uskuteční se v úterý v 17:00 v Lánech," uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

V pondělí ráno se má Babiš sejít s vicepremiérem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem.

Ještě před premiérem přijme Zeman v úterý postupně i šéfa Pirátů Ivana Bartoše a předsedu lidovců Marka Výborného. Ti se mají s hlavou státu sejít od 13:30 a 14:30. V jejich případě jde o dlouhodobě dojednané schůzky.

„Je to standardní pracovní setkání, o které jsem požádal již po mém zvolení na stranickém sjezdu. Jednak se chci představit jako nový předseda a nastínit i témata, kterým se chceme věnovat, jako jsou exekuce, rodinná politika nebo ústavní ochrana vody. Ptát se chci i na aktuální politickou situaci kolem ministra kultury a mít to přímo od prezidenta a ne od jeho mluvčího,” řekl Novinkám Výborný.

Zeman ve středu oznámil, že Šmarda, kterého mu premiér Babiš navrhl do čela ministerstva kultury místo odvolaného Antonína Staňka, podle něj není pro výkon funkce kompetentní. Předsedu ČSSD Hamáčka požádal, aby mu prostřednictvím premiéra navrhl jiného kandidáta. Sociální demokraté ale trvají na tom, že Šmarda je jediným adeptem na ministerstvo kultury.

Hamáček k tomu řekl, že prezident nemá co hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra a že ČSSD bude trvat na dodržování Ústavy.

ČSSD jmenováním Šmardy podmiňuje své setrvání ve vládě s hnutím ANO.

Výběr článků

Načítám