Hlavní obsah

Babiš se musí omluvit Wagenknechtovi za slova o udavači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi za výroky, že je udavač a že připravil ČR o 800 milionů korun. Pravomocně to ve středu potvrdil Krajský soud v Praze.

Foto: David W Cerny, Reuters

Andrej Babiš

Článek

„Ta formulace vypadá, jako kdyby pan žalobce těch 800 milionů ukradl nebo jinak zcizil, nicméně pokud mu pan žalovaný přičítá odpovědnost za to, že ČR nedostala dotaci, mohl volit jemnější formulaci,“ vysvětlila soudkyně Hana Lojkásková s tím, že přímá odpovědnost v řízení ani prokázaná nebyla. Výraz udavač je rovněž nepatřičný.

Wagenknecht byl Babišovým náměstkem v době, kdy Babiš vedl ministerstvo financí. Pozici zastával od února 2014 do června 2015.

V roce 2019 Wagenknecht předtím, než Evropská komise zveřejnila výsledky auditu ohledně údajného střetu zájmů Babiše a dotací pro Agrofert, požádal Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Radu Evropy o předběžné ujištění, zda financování Agrofertu nemůže ovlivňovat rovnost šancí v evropských volbách.

Odvolací soud zrušil omluvu Babiše Wagenknechtovi kvůli výroku, že je psychopat

Krimi

Babiš v reakci na to pak uvedl, že senátora zná „jako psychopata, který je součástí té mafie, která jej chce zlikvidovat v politice“. Za označení Wagenknechta za psychopata se Babiš omlouvat nemusí, neboť jde podle soudu o hodnotící označení.

„Jsem rád, že minimálně v těch dvou výrocích se potvrdilo, že není přípustné, aby takto komunikovali politici,“ řekl novinářům po jednání Wagenknecht.

Foto: Piráti, Novinky

Senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti)

Wagenknechtově žalobě na ochranu osobnosti v minulosti vyhověl Okresní soud Praha-západ, který rozhodl, že Babiš se mu musí za výroky písemně omluvit. Odvolací soud následně verdikt zrušil.

Bartošův resort neproplatí dotace přes 43 milionů kvůli Babišovu střetu zájmů. Varoval jsem ho, říká ministr

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám