Hlavní obsah

Babiš pokračuje v boji s účastnicí demonstrací, které se musel omluvit

Aktualizováno

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) podal podle ČTK ústavní stížnost ve sporu se svou kritičkou a účastnicí protibabišovských demonstrací Janou Filipovou. Musel se jí omluvit za výroky o tom, že byli demonstranti na protestech z roku 2018 proti jeho vládě zaplacení. Již dříve neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Filipové, jež se demonstrací účastnila, poslal šéf ANO na základě verdiktu soudu dopis s nařízenou omluvou.

Tu doplnil o další text, v něm Babiš napsal, že neměl v úmyslu ženu urazit, protože ji před začátkem sporu neznal. Uvedl také, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí.

„… ctím pravidla právního státu, a přestože s uvedeným soudním rozhodnutím nesouhlasím a budu proti němu podávat dovolání, podvoluji se mu a zasílám vám omluvu předepsaného znění,“ napsal šéf hnutí ANO a opoziční poslanec.

Filipová nebyla s takto formulovanou omluvou spokojena, podala proto na expremiéra návrh na exekuci. Babiš následně Filipové poslal druhý dopis, tentokrát již bez dalších komentářů.

Babiš se musí omluvit Wagenknechtovi za slova o udavači

Domácí

Filipová se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali o tom, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Babiš v reportáži následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidi“, a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

Babiš poté mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. V TV Barrandov premiér na konci srpna 2018 řekl, že lidé, co na něj pískali, byli zaplacení, a že jde o politické odpůrce na objednávku.

Babiš se ženě podruhé omluvil za výroky o demonstrantech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám