Hlavní obsah

Soud nakonec bude řešit Kalouskovu žalobu na Babiše za slova „zabil lidi cez padáky“

Právo, Novinky, ČTK, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) uspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS) v případu týkajícím se výroků premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda vlády totiž o svém oponentovi prohlásil, že „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. Kalousek za to žádal omluvu, justice mu ale nevyhověla. Po zásahu NS však případ znovu putuje k Okresnímu soudu Praha-západ.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Miroslav Kalousek.

Článek

„Občané České republiky mají právo očekávat, že se jimi volení ústavní činitelé budou alespoň snažit vystupovat s určitou úrovní a kulturou. Parlament a Senát by neměly být poslanci a senátory pokládány za fóra, na nichž lze bez rozmyslu či dokonce po zralé úvaze, avšak z nízkých pohnutek pod ochranou indemnity pronést cokoli, aniž by to mělo pro řečníka nepříznivé následky,“ konstatoval senát NS v čele s Petrem Vojtkem.

Soudci nepřistoupili na Babišovu obhajobu, podle které je projev poslance na půdě Sněmovny vyloučen ze soudního přezkumu na ochranu osobnosti. „To by tedy vedlo k nepřijatelnému důsledku, že pomluva a křivé obvinění mezi poslanci by neměly mít v občanskoprávní rovině prostředky nápravy,“ upozornili soudci.

„Projev poslance směřující vůči jinému poslanci na půdě Poslanecké sněmovny může vyvolat nejen následky disciplinární, spočívající v projednání věci a případném uložení sankce disciplinární komisí Poslanecké sněmovny, ale při zásahu do osobnostních práv může vyvolat též následky soukromoprávní,“ zakončil Vojtek.

„Zabil lidi cez padáky,“ nařkl Kalouska Babiš

V červenci 2018 na plénu Sněmovny ve vyhrocené debatě před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD se Babiš do Kalouska ostře pustil a tykal mu. Reagoval na poslancova slova o tom, že premiér při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí. Premiér označil předsedu poslanců TOP 09 také za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“.

„Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech,“ prohlásil tehdy předseda vlády.

Kalousek nicméně žaloval Babiše zejména za to, že o něm řekl, že „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. Kalousek v 90. letech působil jako ekonomický náměstek na ministerstvu obrany v době, kdy resort nakoupil padáky VTP-100 od firmy Anex-Cirus. V roce 1997 zemřel při seskoku s padákem jeden voják.

Soud to nejdřív řešit nechtěl

Kalousek žádá omluvu. Řízení o žalobě na ochranu osobnosti zastavil loni v lednu Okresní soud Praha-západ a odkázal Kalouska na sněmovní výbor, na který se ale poslanec podle svých slov obracet nechtěl. Verdikt potvrdil Krajský soud v Praze. Nyní se spor vrací k soudu prvního stupně.

O dovolání u NS rozhodoval senát civilního kolegia se zpravodajkou Martinou Vršanskou a předsedou Petrem Vojtkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám