Hlavní obsah

Babiš s osmi ministry dorazil do Varšavy. Budou řešit klima i polské maso

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Premiér Andrej Babiš (ANO) a dalších osm ministrů dorazilo ve středu dopoledne do Varšavy. V Polsku budou jednat se svými protějšky například o otázkách klimatu, znečištění ovzduší či o opatřeních proti dovozu masa se salmonelou.

Foto: Úřad vlády/Twitter

Premiér Andrej Babiš odletěl spolu s osmi ministry na jednání do Varšavy

Článek

Babiše přivítal polský předseda vlády Mateusz Morawiecki v paláci Na Ostrově  vojenskými poctami a českou a polskou hymnou. Premiéři i ministři se po bilaterálních jednáních přesunou na úřad vlády, kde je čeká společný pracovní oběd.

Babiš před odletem do Varšavy označil Polsko za jednoho z nejdůležitějších partnerů. Se svým protějškem Mateuszem Morawieckým chce premiér řešit třeba evropský rozpočet, ale nejen to. „Budeme diskutovat i klima. Je potřeba o tom mluvit racionálně a rozumně, abychom neohrozili náš průmysl a zaměstnanost,“ uvedl Babiš.

Zároveň se chce s Morawieckým domluvit, aby země Visegrádské čtyřky pozvaly na zářijový summit se zeměmi západního Balkánu i nového britského premiéra Borise Johnsona.

Metnar podepíše dohodu o letectví

Do Polska ve vládním speciálu zamířili i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD), ministr obrany Lubomír Metnar a ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO).

V delegaci jsou také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Ministr obrany Metnar bude se svým protějškem podepisovat dohodu o spolupráci ve vojenském letectví. „Umožní nám lépe plnit závazky NATO a protivzdušné obrany,“ přiblížil Metnar.

Ministr zemědělství Toman chce zase otevřít otázku ohledně polského masa. „S polským ministrem si budeme ty věci vyhodnocovat, probíhají pravidelné kontakty. Došlo k určitému pokroku,“ konstatoval Toman.

Brabec chce řešit Turów

Ministr životního prostředí Brabec plánuje hovořit o zlepšování kvality ovzduší v pohraničních oblastech, konkrétně v Moravskoslezském kraji. S polským ministrem životního prostředí by měli otevřít téma nelegálního přeshraničního převozu odpadů z Polska či rozšíření hnědouhelného dolu Turów.

„Jsou oprávněné obavy na české straně, že by rozšířením dolu mohlo dojít k ohrožení pitné vody na české straně, to už se před desítkami let stalo. Chceme dostatečné záruky z polské strany, jaké kompenzace by byly nabídnuty v případě, že by došlo k takovému omezení,“ řekl před odletem novinářům Brabec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám