Hlavní obsah

Tak hrozivé sucho neničilo Polsko už víc než tisíc let

Právo, Pavol Minárik

Ve dvanácti ze šestnácti polských vojvodství vládnou letos v létě extrémní sucha a začíná v nich chybět voda nejen zemědělcům, ale už i obyvatelstvu. Ve více než 300 městech a obcích panuje podle hydrologů kritický stav, vodní nádrže i studny tam už buď vyschly, nebo voda je v nich jen na dně. „Takové sucho Polsko nezažilo minimálně tisíc let,“ oznámila minulý týden Státní hydrogeologická služba (PSH).

Foto: Profimedia.cz

Řekla Odra ve městě Slubice na polsko-německé hranici

Článek

Zatímco loni tvořily v červenci srážky 42 milimetrů, letos je to sotva 19 milimetrů. Ve čtyřech z 11 meteorologických stanic přitom nezaznamenali už ani milimetr. „Pokud bude tento stav pokračovat i v srpnu, některé části země budou už vyprahlé tak, že se začnou měnit na savanu,“ upozorňují hydrologové.

„V Polsku připadá na jednoho obyvatele asi 1600 metrů krychlových sladké vody, tedy přibližně jako v Egyptě,“ informoval Grzegorz Walijewski z PSH.

Tak málo sladké vody jako Polsko má i Španělsko, ale tam se s ní naučili racionálně zacházet. „Hlavně dešťovou vodu tam zachycují v mnoha sběrných nádržích. U nás jsme si zvykli takovou vodu co nejrychleji ,dopravit‘ do moře a minimalizovat riziko stále se opakujících povodní. Tato voda však potom při extrémních vedrech chybí,“ dodal.

Když je potrubí zčistajasna prázdné

Úroveň podzemních vod v Polsku v posledních letech systematicky klesá. Může za to i množství uhelných dolů, které narušují koloběh podzemních vod.

Téměř 50 tisíc obyvatel Skierniewic v Lodžském vojvodství na to doplatilo minulý měsíc, když se jim zcela vytratila voda z vodovodního potrubí. Polská média upozornila, že stav jde na vrub obrovským povrchovým hnědouhelným dolům v nedalekém Belchatově, ale hlavně chybí státní program hospodaření s vodou, což se projevuje nejen mimořádným suchem, ale i povodněmi.

V dramatické situaci za sucha, jaké nyní v Polsku panuje, už přitom nepomáhají ani silné deště z posledních dnů. Než se voda totiž stihne vsáknout do země, rychle se odplaví do moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám