Hlavní obsah

V Polsku se ve velkém padělají léky, dává se do nich arzen i sádra

Právo, Pavol Minárik

Polsko se stalo centrem falšování léků v Evropě. Až čtyři z pěti léků prodaných v Polsku přes internet a bez receptu mají být zfalšované, padělky se často dostávají i do lékáren. Podvodníkům se tyto pokoutní a pro zdraví pacientů nebezpečné kšefty mimořádně vyplácejí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Každá tisícovka zlotých (šest tisíc korun) investovaná do padělání léků vynáší neuvěřitelných 200 tisíc zlotých (1,2 mil. korun) zisku. Podvodníci zfalšují v podstatě jakýkoli lék, polskou specialitou jsou ale anabolické steroidy, antibiotika a onkologické léky,“ upozornil Zbigniew Fijalek, profesor Farmakologické fakulty Varšavské univerzity.

„Více než 80 procent léků prodávaných v Polsku přes internet a bez receptu je falešných. Padělané medikamenty se bohužel nacházejí už i v oficiálních sítích lékáren a tisíce lidí si je denně kupují v přesvědčení, že jsou originální, i když výrazně levnější než ty pravé,“ řekl v televizi TVN24 Fijalek, který se zároveň dlouhodobě věnuje odhalování falešných léků na polském trhu.

Polskou specialitou jsou anabolické steroidy, antibiotika a onkologické léky
Zbigniew Fijalek, profesor farmakologie Varšavské univerzity

„Obaly padělků jsou k nerozeznání od originálů, a v případě, že nejsou klinicky testovány, dokážou zmást i nejzkušenější farmaceuty,“ varoval Pawel Trzczinski z Hlavního farmaceutického inspektorátu.

Co nemocný netuší

Vyhozené peníze za falešné léky jsou ve srovnání s tím, co dokážou napáchat na zdraví pacienta, tím nejmenším problémem. Většina falzifikátů neobsahuje žádné aktivní složky.

Asi dvacet procent je sice obsahuje, ale v nedostatečném množství. Nejhorší na tom všem podle toxikologa Erika Matuszkiewicze je, že nemocný ani netuší, že lék, od kterého očekává pomoc, mu v konečném důsledku škodí, a vzhledem k tomu, že část z nich obsahuje i nebezpečné jedy, jako například arzen či barviva, ho mohou dokonce zabít.

Případy, kdy falzifikáty obsahují jen neškodnou mouku, patří k těm šťastnějším, dodal Matuszkiewicz.

Podle zdravotnických statistik je každý sedmý pacient v polských nemocnicích hospitalizován kvůli padělaným lékům, které u něj vyvolaly nejen akutní bolesti žaludku, ale i následné poškození jater či dalších důležitých orgánů s trvalými následky.

Padělali steroidy a také viagru

Výroba padělaných léků je v Polsku natolik rozšířená, že policie zřídila speciální vyšetřovací týmy. Agenti jednoho z nich před časem odhalili a zlikvidovali v Bydhošti největší továrnu na výrobu nelegálních léků v Evropě zaměřenou na padělky anabolik a viagry. Její profesionální balicí linka se nacházela v tajných podzemních místnostech.

Policie na místě činu tehdy zabavila více než tunu substrátů pochybného původu, 340 tisíc falešných ampulek anabolických steroidů a více než sto tisíc balení padělaných léků na potenci, jejichž hlavní složkou byla sádra. Takovou továrnu na falšování léků, jako byla v Bydhošti, do té doby neviděli, informovala TVN24 Agnieszka Hameluszová, mluvčí speciálních vyšetřovacích týmů.

„Výrobci i distributoři v zájmu obrovských zisků ničí zdraví lidí, kteří si naivně myslí, že rozeznají padělky od originálů,“ upozornila TVN24 v pořadu Polsko a svět.

Miliardové kšefty
Hodnota nepravých léků dosahuje nejméně 266 milionů zlotých (1,6 mld. korun)
Jejich množství vzrostlo za uplynulý rok čtyřnásobně
Každý sedmý pacient v polských nemocnicích je hospitalizován kvůli padělaným lékům

Reklama

Výběr článků

Načítám