Hlavní obsah

Zeman se sejde s Rafajem, až poté sdělí, zda ho odvolá

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v úterý předložili prezidentovi Miloši Zemanovi na zámku v Lánech návrh na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Než se prezident rozhodne, hodlá se setkat také s Rafajem, aby si vyslechl obě strany, oznámil po schůzce Babiš.

Záznam: TK po jednání Andreje Babiše a Jana Hamáčka s prezidentem Milošem Zemanem Video: ČTK

 
Článek

„Pan prezident si naše argumenty vyslechl, setká se příští týden s panem předsedou a potom k tomu sdělí svoje stanovisko,” řekl po jednání Babiš.

Vicepremiér Hamáček pouze dodal, že prezidentovi přednesli argumenty, proč se rozhodli otevřít debatu o budoucnosti antimonopolního úřadu. Prezident je následně ujistil, že své rozhodnutí nebude dlouho odkládat.

„Úřad potřebuje jistý restart, jsme si vědomi toho, že mandát pana Rafaje končí za deset jedenáct, ale z našeho pohledu je pro antimonopolní úřad i samotné fungování hospodářské soutěže v Česku přínosnější, kdyby se to vyřešilo rychleji,” shrnul argumenty Hamáček.

Své rozhodnutí ohledně návrhu na odvolání Rafaje premiér avizoval už v červenci po jednání vlády. Reagoval tak na řadu výzev k Rafajovu odvolání, které dostal kvůli trestním kauzám, v nichž se Rafajovo jméno objevuje, a nejasnému fungování antimonopolního úřadu. „Byl jsem vyzván protikorupční radou vlády a dostal jsem dopis z Ústí nad Labem,” vysvětlil v červenci Babiš. Premiér k odvolání vyzval ale také například Liberecký kraj.

Šéf TI: Rafaj je žába na prameni, měl by skončit

Domácí

Organizace argumentovaly trestními kauzami spojenými s Rafajem. Předseda antimonopolního úřadu je prověřován kvůli možné korupci a zneužití pravomoci v kauze tendru na mýtné, kterou v současnosti řeší policie. Jeho úřad do tendru několikrát zasáhl.

Po zásahu policie na antimonopolním úřadu vyšlo najevo, že Rafaj se setkal s místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, který se před jejich schůzkou ještě sešel s ředitelem firmy Kapsch Karlem Feixem. Kapsch až do nedávna provozoval systém na výběr mýtného.

Servery Aktuálně.cz a ihned.cz před časem také upozornily na to, že se policie zajímá také o Rafajovy schůzky se zlínským hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL). Týkat se měly údajně Čunkova projektu na novou zlínskou nemocnici za osm miliard. Čunek i Rafaj později uvedli, že na setkáních se řešily Čunkovy „senátní aktivity”.

Rafaj jakákoliv nařčení a to, že by se dopustil něčeho nezákonného, dlouhodobě odmítá.

Mezi ANO a ČSSD na odvolání panuje shoda

S Babišem do Lán zamířil také předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, jehož strana Rafaje do čela antimonopolního úřadu nominovala. Sám Rafaj v minulosti byl poslancem za sociální demokraty.

Hamáček nicméně návrh podporuje. Ministerstvo vnitra, které Hamáček vede, se s úřadem soudí kvůli loni zrušené veřejné zakázce na nákup policejních vozů za 2,25 miliardy korun.

Obálky a peníze zabavené u šéfa ÚOHS Rafaje: Policie zkoumá stovky otisků

Krimi

Rafaj podle svých dřívějších vyjádření respektuje pravomoc vlády navrhnout jeho odvolání, avšak nemá pocit, že by pro to byly splněny zákonné podmínky.

Podle zákona je jediným, kdo může předsedu antimonopolního úřadu odvolat, prezident. A to stejně jako v případě jmenování na návrh vlády. Předseda úřadu může absolvovat maximálně dvě funkční období, které trvá šest let.

Reklama

Související články

Odvolejte Rafaje, žádá také Liberecký kraj

Liberecký kraj se stejně jako Ústecký kraj obrátí na vládu s žádostí, aby iniciovala odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra...

Výběr článků

Načítám