Hlavní obsah

Odvolejte Rafaje, žádá také Liberecký kraj

Právo, mip

Liberecký kraj se stejně jako Ústecký kraj obrátí na vládu s žádostí, aby iniciovala odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Ve středu o tom informoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Ve výzvě vládě kraj kromě odvolání Rafaje žádá i reformu mechanismů v rozhodování ÚOHS.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj

Článek

„Jde nám o to, aby se změnilo především druhoinstanční rozhodování ÚOHS, aby o odvolání nerozhodovala jedna osoba, ale nějaké grémium nebo kolegium tak, aby soustředění moci v rukách jednoho člověka nebylo takové jako v posledních letech,“ řekl hejtman Půta.

Součástí textu výzvy, kterou hejtman pošle premiéru Andreji Babišovi (ANO), jsou i informace o dvou konkrétních příkladech, v nichž měl předseda ÚOHS Petr Rafaj svým rozhodnutím poškodit Liberecký kraj.

Nalezené dva miliony byly na svatbu dcery, vysvětloval Rafaj

Domácí

„Jsou to případy, v nichž nám dal po několika letech za pravdu i Krajský soud v Brně. Jde o rozhodnutí o odbavovacích systémech ve veřejné dopravě a rozhodnutí, které se týkalo zákazu nákupu akcií společnosti ČSAD Liberec. V tomto případě rozhodoval soud letos v květnu a kvalifikoval to přímo jako nezákonné rozhodnutí pana předsedy (Rafaje),“ uvedl hejtman Půta.

Ten ÚOHS i konkrétně jeho předsedu Rafaje dlouhodobě kritizuje. V minulosti také poukázal na možné propojení Rafaje a autobusového dopravce BusLine, v jehož prospěch ÚOHS v minulosti opakovaně ve sporech, které měly dopad na Liberecký kraj, rozhodoval.

Babiš chce hlavu Rafaje. S Hamáčkem jdou do střetu se Zemanem

Domácí

Předsedu ÚOHS může jmenovat a odvolat na návrh vlády prezident republiky. Půta proto podle svých slov kvituje, že se premiér Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) domluvili, že s návrhem na odvolání Rafaje za prezidentem půjdou. „Kdy to bude, nevím, ale snad je naše připojení k výzvě Ústeckého kraje přesvědčí, aby tam šli co nejdřív,“ dodal Půta.

Reklama

Výběr článků

Načítám