Hlavní obsah

Babiš na nahrávce řeší s novinářem články o politických protivnících

• Aktualizováno

Redaktor Marek Přibil dostal výpověď z deníku MF Dnes. Jeho hlas se totiž objevil na nahrávce s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), kde novinář nabízí politikovi materiály na ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka a ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD). Mediální skupina Mafra, pod niž MF Dnes spadá, až do února patřila Babišovi, který se dušoval, že obsah svých médií neovlivňuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Nekvalitní zvukové nahrávky se objevily na internetu ve středu a rychle se staly hitem sociálních sítí. Na pozadí rozhovorů Babiše a redaktora MF Dnes se totiž objevují titulky článků, kde vicepremiér tvrdí, že neovlivňuje svá média.

Přibilovi se zveřejnění záznamu stalo osudným. Ještě ve středu dostal výpověď.

„Dnes se na internetu objevila pochybná nahrávka, o které nevíme kdo, kdy, kde a na čí zadání ji pořídil a vystupuje v ní jeden z redaktorů MF DNES. Přesto, že neznáme odpovědi na předešlé otázky, musí mediální společnost Mafra chránit svou integritu, a proto se rozhodla s ním okamžitě rozvázat pracovní poměr,” zdůvodnila vyhazov personální ředitelka mediální skupiny Mafra Zuzana Kuchtová.

Přibil sám serveru Echo24 přiznal, že nechápe, proč byly - podle něj na pokyn Chovance - odposlouchávány jeho schůzky s Babišem. Obvinění Chovance však nijak nedoložil a dál věc komentovat nechtěl.

Kompro na Ludvíka

Obsah nahrávky je skutečně třeskutý. Poslechnout si ji můžete zde.

První část záznamu se týká ministra zdravotnictví Ludvíka. Materiály o něm nabízí Přibil Babišovi, ten je ale chce nechat až na příští rok. „Je dobrá věc, že o tom víme, protože jak do vás šijou ohledně toho zdravotnictví, tak se tam dostává jeden podivnej pán za druhým, Němeček (Svatopluk Němeček, předchozí ministr zdravotnictví za ČSSD, pozn. red.) měl taky průšvihy a teď další expert,” řekl Přibil na nahrávce.

Je-li nahrávka autentická, znamenalo by to, že je z konce loňského roku. Ludvík nastoupil do čela resortu zdravotnictví loni na konci listopadu.

Babiš převedl vydavatelství Mafra na počátku února do svěřenského fondu, takže ho již oficiálně nevlastní.

Věci na Chovance počkají do voleb

Další část nahrávky se týká ministra Chovance. Přibil se Babišovi chlubí, že má rozpracovaných asi šest textů, které se týkají šéfa vnitra.

Následně mu Babiš odpovídá, že je otázka, zda s těmi věcmi nepočkat až na parlamentní volby. „Je to velice výbušné a ono by se to obrátilo potom i proti vám bohužel, takže bych to teď taky neřešil,” odpověděl mu Přibil.

Přibil zároveň na nahrávce přiznává, že celou věc konzultuje s ředitelem strategického rozvoje vydavatelství Mafra Františkem Nachtigallem.

Chovanec: Babiš ovlivňuje média

Babiš se ve středu proti nahrávkám ohradil, jejich autenticitu však nepopřel. „Nic neovlivňuju, já ty nahrávky neznám, je podivné, že někdo sleduje vicepremiéra vlády a nahrává to,“ reagoval Babiš, když odpovídal novinářům při své návštěvě na Hradě.

Chovanec věří, že jeho vládní kolega skutečně úkoloval svá média ve štvavé kampani proti němu. „Ve světle chování Andreje Babiše plyne, že Andrej Babiš ovlivňuje média a používá MF Dnes a Lidové noviny,“ okomentoval celou věc Chovanec.

„Nahrávky AB a redaktora MAFRA jsou dalším zásadním problémem další koaliční spolupráce. Hřáli jsme si hada na MF!“ uvedl na Twitteru.

Na celou věc reagoval na Twitteru i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj se ukazuje, že Babiš lhal, když říkal, že neovlivňuje svá média.

Nejde o první nahrávku, kterou na Babiše někdo „vytáhl”. Již předtím uživatel „Julius Šuman” zveřejnil záznam, kde se vicepremiér hrubě a vulgárně vyjadřuje o svých vládních kolezích. Premiéra Bohuslava Sobotku v něm označuje za „svini” a o ministru zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi (oba ČSSD) zase mluví jako o „neschopném debilovi”.

Uživatel na Twitteru svoji motivaci zdůvodnil slovy: „Andrej Babiš má na každého složku. My máme složku na Andreje Babiše. Jsme Skupina Juliuse Šumana, která v anonymitě sbírá informace o AB.”

Skutečný Július Šuman je bývalý příslušník komunistické tajné policie, který svědčil u soudu s Babišem, když se ministr snažil dokázat, že byl v archivech StB veden neoprávněně. Šuman měl být podle svazků řídícím důstojníkem agenta Bureše, což mělo být Babišovo krycí jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám