Hlavní obsah

Babiš: Miliardy pro armádu, až se Metnar uzdraví

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) stále neřekl jasné slovo, kdy vláda vrátí armádě do rozpočtu 10 miliard, které musela obětovat na konci roku výměnou za podporu rozpočtu komunistickými poslanci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

Premiér stojí mezi dvěma mlýnskými kameny. Na jedné straně slíbil vojákům, že v lednu dostanou peníze zpět, na druhé potřebuje komunisty, aby menšinové vládě pomáhali ve Sněmovně prosazovat např. nouzový stav.

Navrácení 10 miliard měla v pondělí projednat vláda, ale podle Babiše to závisí na tom, jestli se jednání kabinetu, které proběhne formou videokonference, zúčastní i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), který je doma nemocný s covidem. „Pokud by nebyl schopen, muselo by se to posunout,“ řekl ČTK premiér.

Rezignuje?

Doplnil, že kvůli Metnarově onemocnění musel zrušit pondělní návštěvu u 4. brigády rychlého nasazení v Žatci, kam se chtěl vydat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou.

Ministr Metnar má koronavirus

Domácí

Na dotaz, jestli se dnešního jednání vlády zúčastní, Metnar v neděli neodpověděl. Jednoznačnou odpověď nedal ani mluvčí obrany Jan Pejšek. „Těžko odhadovat. Materiál máme připravený. Uvidí se, jak ministrovi bude,“ řekl Právu.

Metnar je v těžké situaci, protože přislíbil, že pokud peníze armáda nedostane zpět, bude rezignovat.

Komunisté budou ve čtvrtek hodnotit, jestli vláda dodržuje toleranční dohodu. Šéf KSČM Vojtěch Filip přitom minulý týden pohrozil, že návrat peněz do rozpočtu obrany by toleranci menšinového kabinetu mohl ohrozit. „Věřím, že vláda ne­bude riskovat vypovězení toleranční smlouvy nebo dohodovací řízení,“ řekl minulý týden Filip serveru Seznam Zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám