Hlavní obsah

Babiš k Zaorálkovi: K minulosti se vracet nebudu

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během předvolební kampaně se Lubomír Zaorálek (ČSSD) tvrdě vymezoval proti Andreji Babišovi, kterého dokonce označil za cizopasný fíkus. Nyní má v Babišově vládě zastávat pozici ministra kultury. V rozhovoru pro Právo Babiš uvedl, že se k minulosti vracet už nebude. Věří, že Zaorálek, který má zkušenosti s vedením ministerstva zahraničí, kulturu zvládne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Co říkáte na to, že soc. dem. na ministra kultury navrhla Lubomíra Zaorálka? Překvapilo vás to?

Pan Zaorálek už ve vládě byl a předpokládám, že s řízením ministerstva má zkušenosti. Měl na starosti těžší resort, takže kulturu by měl zvládnout. Sociální demokracie má jiná kritéria na nominace ministrů než hnutí ANO, vždycky jmenuje politiky, takže jsem politickou nominaci očekával.

Jste s ní spokojený?

Nechci to komentovat. Nominaci respektuji a předpokládám, že tentokrát vše proběhne hladce. Čekám na to, až mi návrh pan předseda Hamáček oficiálně pošle, a jakmile jej budu mít, tak ho okamžitě pošlu na Hrad. Neočekávám tady nějaký problém.

Znamená to tedy, že Zaorálek se bude účastnit pondělního jednání vlády už jako ministr?

To záleží na tom, kdy jej pan prezident bude jmenovat a jak na tom bude časově. Určitě ale budeme spěchat.

Když vám prezident v Lánech říkal, kdo by se mu na postu šéfa kultury líbil, padlo Zaorálkovo jméno?

Ne, nepadlo.

Se Zaorálkem jste v roli ministra financí nejdříve chodil na kávu, pak jste se rozkmotřili. Při sněmovní kampani proti vám Zaorálek ostře vystupoval, označil vás dokonce za cizopasný fíkus. Myslíte si, že vám to ve vládě bude klapat?

(Smích) Uvidíme, k minulosti se asi vracet nebudeme, myslím na budoucnost. Doufám, že pan Zaorálek bude komunikovat lepším způsobem, že bude komunikovat se mnou, a ne přes média, jak to dělal a stále dělá pan Šmarda.

Zaorálek stejně jako Šmarda byl proti vstupu ČSSD do vlády. Za to jste Šmardu kritizoval, u Zaorálka vám to nevadí? Nemyslíte si, že bude vládu také rozvracet?

Jak říkám, není to moje nominace, je to nominace soc. dem. Beru ji na vědomí, respektuji to a bude záležet na panu Zaorálkovi, jak bude fungovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám