Hlavní obsah

Jako premiér ani za nic, teď by Babiš srazil DPH na potraviny na nulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za drahé potraviny v Česku může vysoká cena elektřiny a nejvyšší DPH v Evropské unii, prohlásil šéf ANO Andrej Babiš. Vláda by podle něj měla po vzoru Polska srazit dočasně DPH na potraviny na nulu. Ještě v roce 2020 přitom vláda ANO s Babišem v čele DPH na jídlo snížit odmítala.

Foto: Andrej Babiš / Instagram

Andrej Babiš s nákupem do Sbírky potravin.

Článek

„Extrémně vysoká cena elektřiny, a hlavně nejvyšší DPH na potraviny v celé EU. To jsou důvody drahých potravin v Česku a viníkem je jednoznačně Fialova vláda. U nás je DPH na potraviny 15 %, v Německu je 7 % a v Polsku 0 %,“ rozepsal se Babiš na Facebooku.

Neuspokojilo ho ani snížení DPH na 12 procent, které začne platit v lednu. Nemyslí si, že by s cenami potravin mohlo výrazně zahýbat.

„Nikdo neví, jaké ceny budou v lednu. Stoupne cena vodného a stočného, elektřiny… To se projeví. Dnes říkat, co bude, je totální nesmysl. Faktem je, že máme nejvyšší cenu DPH na potraviny, a snížení na 12 procent je o ničem. Kdyby to vláda snížila na sedm, tak bychom se dostali aspoň na úroveň Německa. Ale jestli chtěli pomoci lidem, tak to měli dát na nulu,“ řekl Právu Babiš.

V řadě zemí je DPH na potraviny 5 procent

Ze zemí Evropské unie platí Češi při nákupu potravin nejvyšší daně. Například Slováci, Rakušané nebo Španělé mají 10procentní sazbu DPH, ve Francii, Itálii, Chorvatsku, Litvě, Rumunsku, Slovinsku, na Maltě nebo na Kypru se snížená DPH pohybuje již od 5 procent.

V Polsku je levnější kuře i cukrovinky, v Německu máslo

Ekonomika

V Česku se má DPH na potraviny od ledna snížit o tři procentní body na 12 procent.

Schillerová u kormidla byla „zásadně proti“

Jednu z nejvyšších DPH mají však Češi dlouhodobě. Když návrhu na snížení DPH čelila coby ministryně financí v Babišově vládě Alena Schillerová v červnu 2020, rázně ho odmítla.

„Já jsem zásadně proti snížení DPH na potraviny, protože kdybychom ho snížili, tak když pominu to, že by to byly desítky miliard korun, tak komu by ty peníze zůstaly? Zůstaly by řetězcům, to je absolutně něco, co tady v žádném případě nedopustíme,“ prohlásila tehdy Schillerová v Otázkách Václava Moravce.

Krok tehdejší vládě doporučil Svaz obchodu a cestovního ruchu. Sliboval si od něj nastartování spotřeby. Podobná opatření tehdy zaváděly i další země v Unii.

ANO: Tehdy to bylo něco jiného

Podle Babiše i stínového premiéra ANO Karla Havlíčka se však tehdejší situace s tou dnešní nemůže srovnávat. Ceny potravin totiž v roce 2020 ještě nebyly problém.

„V roce 2020 neexistoval pro snižování DPH důvod. Ceny potravin nebyly vyšší než v Německu, Polsko nemělo nulovou sazbu a dnes jsou u nás ceny potravin vyšší o několik desítek procent než tehdy. Ale i teď platí, že snížení DPH o pár procent se do cen zásadně nepromítne. Nechají si to řetězce. Nulové DPH by se ale už samozřejmě projevilo i pro koncového zákazníka,“ řekl Právu Babiš.

Havlíček upozornil, že nákupy Čechů za hranicemi meziročně rapidně stouply. „Po téměř dvou letech to odhalil i premiér, tak věřím, že jeho cesta do německého pohraničí byla dostatečným signálem zamyslet se, kde dělají jeho ministři chybu,“ podotkl Havlíček.

Podle Babiše je jednoznačným viníkem vysoké inflace a růstu cen potravin drahá elektřina.

„Kdyby cenu elektřiny vláda zastropovala na 1500 korun, tak by nevyskočila inflace, nevznikl by nárok na zvyšování důchodů, nemusely se zvyšovat o inflaci církevní restituce atd. Kdyby nevyskočila cena elektřiny, nemuseli zvyšovat ceny výrobci potravin,“ uzavřel.

Ať žije náš premiér! Babiš si nemohl pomoct a musel zastínit Fialovu nutellu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám