Hlavní obsah

Mladík s nabitou pistolí přišel na den otevřených dveří brněnské pedagogické fakulty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Podivné chování mladého muže, který společně s dalšími lidmi dorazil v sobotu na den otevřených dveří na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, neuniklo zaměstnancům školy. Sama děkanka Simona Koryčánková zavolala tísňovou linku brněnských strážníků, kteří do pár minut byli na místě a mladíka vyvedli. Venku se ukázalo, že muž je ozbrojen nabitou pistolí. Posléze se zjistilo, že vlastní sedm zbraní.

Zásah strážníků na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně Video: MP Brno

 
Článek

K incidentu došlo v sobotu dopoledne v budově fakulty v ulici Poříčí. Mladík působil roztěkaným a neklidným dojmem, během přednášky o fakultě vykřikoval a vypadal nervózně.

Na místo krátce po oznámení dorazily dvě hlídky strážníků. „Strážníci zjistili od akademických pracovníků další fakta i popis mladého muže a vydali se směrem k aule. Muže rychle našli, a aniž by kladl jakýkoliv odpor, vyprovodili ho na ulici,“ popsal ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Muž po dotazu strážníků sám hned přiznal, že u sebe má legálně drženou krátkou střelnou zbraň. „Přenášel ji skrytě pod oblečením, jak to nařizuje zákon. Doplnil, že ji u sebe nosí zcela běžně pro svou osobní ochranu. Dechová zkouška neprokázala, že by pil alkohol. S ohledem na okolnosti strážníci přivolali policisty a případ jim předali k prošetření,“ pokračoval mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Sněmovnou prošel nový zbraňový zákon. Na prosincovou střelbu nereaguje

Domácí

Policisté posléze zjistili, že muž vlastní celkem sedm zbraní různých ráží. Zbraně zadrželi a budou prověřovat mužův zdravotní stav.

„Muž s policisty spolupracoval, nebyl agresivní ani žádným způsobem nevyhrožoval použitím zbraně. Policisté následně zjistili, že muž je dlouholetým držitelem zbrojního průkazu skupiny E. Jeho držiteli jsou osoby, které vlastní zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku. Dále policisté zjistili, že muž vlastní celkem sedm zbraní různých ráží,“ prohlásil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Strážníky zalarmovala děkanka

Strážníky zalarmovala sama děkanka fakulty Simona Koryčánková. Ta si při hlavní přednášce na dni otevřených dveří podle svých slov všimla člověka, který se choval nestandardně. „Byly tam neklidné, rychlé pohyby rukama a tu situaci jsem vyhodnotila tak, že ten člověk není úplně v pořádku. Rozhodla jsem se proto, že se obrátím na městskou policii,“ popsala děkanka.

Vyšla ven ze sálu, zavolala na tísňovou linku a požádala strážníky o radu. „Během několika minut přijela hlídka, já jsem jim popsala situaci. Mezitím končila hlavní přednáška, lidé se rozcházeli a strážníci tu osobu vyvedli z budovy fakulty. Poté, co byla osoba vyvedena, tak se jeden z té zasahující skupiny vrátil a řekli mi tu informaci. Bylo to pro mě šokující,“ řekla děkanka s odkazem na to, že muž byl ozbrojen nabitou zbraní.

„Je pro mě zásadní, že jsme reagovali. To, že se někdo chová neklidně, může být sdělením, že je potřeba vyhodnotit situaci a rozhodně to nepodceňovat, všímat si lidí, osob, které máme kolem sebe, a případně okamžitě reagovat,“ dodala Koryčánková.

Prověří zdravotní stav

„Policisté zbraně zadrželi z důvodu podezření na změnu zdravotního stavu jejich držitele. Po dobu prověřování zdravotního stavu budou zbraně v úschově policie, hlavní slovo o tom, zda bude muž i nadále držitelem zbrojního průkazu, budou mít lékaři,“ dodal Šváb.

Podle ředitele brněnské policie Martina Kotlana čeká nyní muže specializované lékařské vyšetření. „Abychom si byli jisti, že se jedná o držitele střelných zbraní, který nepředstavuje žádné riziko. Musím zdůraznit, že není podezřelý z přípravy nějakého násilného jednání,“ konstatoval Kotlan.

Strážníci ocenili pohotovost a všímavost zaměstnanců fakulty. „Opatrnost je v podobných situacích namístě, i pokud se informace o nebezpečí následně nepotvrdí,“ dodal Oprchal.

Ani rodina si to neumí představit, cítím se izolovaná, říká studentka, která byla při střelbě na fakultě

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám