Hlavní obsah

Autistického chlapce z Moravy děsily autobusy z dočasné zastávky pod okny. Přesun o 55 metrů trval přes tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelných 3,5 roku trvalo matce autistického chlapce z jižní Moravy, než dosáhla přestěhování dočasné autobusové zastávky, jež byla přímo pod okny jejího rodinného domu, o 55 metrů dál. Jejího dnes dvanáctiletého syna Patrika totiž stresovalo burácení motorů autobusů natolik, že se začal sebepoškozovat. Vleklý spor pomohl vyřešit až ombudsman.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ Novinkám popsala kancelář ombudsmana, přesné místo, kde se odehrál, nechtěla specifikovat.

„Děsili jsme se příjezdu každého dalšího autobusu. Denně nám jich zastavilo pod okny pětadvacet. Už jen když jsem slyšela motor, tak jsem s napětím očekávala, kdy přijde další výbuch agrese. Nebyli jsme schopni se nikde dovolat pomoci. Pohled na vlastní dítě, které kolem sebe hází rukama, je děsivý. Nikomu to nepřeji,“ řekla Novinkám Denisa Machalová.

Spor o dočasnou zastávku

Ta se synem a partnerem bydlí v jednom z jihomoravských měst. Problém nastal na konci roku 2019, kdy městský úřad rozhodl, že před jejich domem bude dočasná autobusová zastávka, a to až do vybudování jiné trvalé zastávky. U autistického dítěte se okamžitě dostavily změny nálad. Chlapec se bil pěstí do obličeje, tloukl se do stehen a kousal sebe i ostatní až do vzniku modřin. Usínal po odjezdu posledního půlnočního spoje a vstával v očekávání toho prvního ranního už o čtvrté.

Léky sice utlumily jeho stres, ale jen částečně. Hoch se stal nezvladatelným i pro pedagožky ze školy pro děti s autismem. Přestal proto do ní chodit. V březnu 2020 zašla matka na radnicí s žádostí o přestěhování dočasné zastávky. Upozornila na to, že o dva domy dál je na stejné ulici nevyužívaný objekt, kde nikomu nemůže vadit, že tam budou stát autobusy.

Doložila potvrzení od lékařky o stavu dítěte, ale ani tak neuspěla. Důvodem bylo to, že v okolí prý nebyla vhodnější lokalita pro vybudování jiné dočasné autobusové zastávky.

Chlapec s autismem si vybudoval vlastní farmu. Je to nejlepší forma terapie, říká matka

Muži

Pár desítek metrů

V nouzi největší požádala matka o pomoc veřejného ochránce práv. „Umístění zastávek hromadné dopravy tak, aby spoje neobtěžovaly lidi v okolí, bohužel není snadné. Projednání změn s dopravcem a policií obvykle trvá dlouho. Zvolená řešení bývají vždy výsledkem kompromisu, nicméně úřad musí vzít v potaz všechny připomínky, a především musí jednat,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček.

Radnici vytkl, že sice vybudovala dočasnou zastávku, ale konec této dočasnosti jasně nestanovila. Město tedy na jeho popud stanovilo konec dočasnosti na 31.prosinec 2022.

Děsili jsme se příjezdu každého dalšího autobusu.
Denisa Machalová, matka autistického chlapce

Matka chlapce doufala, že to už bude konečně termín, kdy se zastávka přestěhuje, ale nestalo se vůbec nic. V březnu letošního roku na to znovu upozornila ochránce práv. Ombudsman proto už bez další prodlevy požádal o pomoc ve věci přímo Policii ČR.

„Záhy se telefonicky ozval její dopravní inspektor s tím, že se na to podívá, a pak už jen přišlo vyrozumění města, že zastávka byla v půlce června přestěhována,“ doplnil ombudsman.

Ochránce zdůraznil, že mnoha zbytečným sporům lze předejít vzájemnou komunikací a snahou o hledání řešení. Zastávka byla posunuta přesně o 55 metrů. Stav Patrika se zlepšil. Léky na tlumení stresu sice bere nadále, ale postupně se dávky snižují. Snem jeho matky je, že se jednoho dne zklidní natolik, aby jej mohla opět začít vozit za jeho kamarády do školy.

Rodí se nejvíce dětí s autismem v historii. Vznikají pro ně nová denní centra

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám