Hlavní obsah

Rodí se nejvíce dětí s autismem v historii. Vznikají pro ně nová denní centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s výročím Světového dne porozumění autismu, které proběhlo 2. dubna, byl zveřejněn poslední výpočet prevalence výskytu této nemoci u dětí. Na 36 narozených dětí připadá podle amerických lékařů jedno dítě s autismem. Vznikají proto i místa, kde mohou děti s touto vývojovou poruchou trávit čas bez rušení a podle vyhovujících pravidel. Co musí takové denní centrum pro autistické děti splňovat, jsme se podívali s kamerou.

Otevření centra pro lidi s autismemVideo: Novinky

 
Článek

Nové místo integračního centra Sasov vzniklo v bytovém domě v pražských Vršovicích. Jeho součástí je také kavárna, kde obsluhují právě lidé trpící autismem. Mimo ní je v budově také několik dalších prostor, kde nejen děti, ale i autistická dospívající mládež může trávit čas.

Prostor se zakladatelé centra snažili přizpůsobit všem formám a projevům choroby. Všechny místnosti tak navrhli podle svého know-how, které již několik let aplikují ve svém druhém působišti v Jihlavě.

Foto: Novinky

Otevření centra v pražské ulici U vršovického nádraží

„Nejsou to nijak zvlášť složité věci,“ rozpovídala se zakladatelka Integračního centra Sasov Dagmar Zápotočná. Náročná je hlavně pečlivost a následné dodržování pravidel.

Honza trpí těžkou formou autismu a vyžaduje speciální péči, do budoucna mu může pomoci nové centrum

Styl

„Je například dobré, když děti znají časovou posloupnost, to znamená začátek a konec nějaké činnosti a také kdo z personálu s nimi bude pracovat. Říká se tomu strukturovaný program,“ dodala Zápotočná.

Zájem o taková centra je přitom obrovský. I přestože postupně vznikají po celé republice, je jich stále nedostatek. Nelze tak vyhovět všem zájemcům.

Foto: Novinky

Prostor potřebují děti přesně strukturovaný, stejně jako program.

Společnost je dobře informovaná, ale…

Přestože na problematiku upozorňuje stále více projektů, společnost na autistické chování není zdaleka připravena.

„Pokud ale mají lidé prostor, nechají si vysvětlit určitou zvláštnost chování konkrétního jedince, na kterém není vidět žádné postižení, jsou vstřícnější,“ vysvětlila Zápotočná.

RECENZE: Drama s Kozubem a Žilkovou klade těžké otázky

Kultura

Prostor pro autisty už i v práci

Nový prostor pro autisty otevřela v Česku i německá softwarová společnost SAP. Její zaměstnanci trpící autistickou poruchou mají možnost trávit čas v multisenzorické relaxační místnosti.

Místnost společnost vybavila sedacím vakem, pohovkou a kobercem s různými texturami, reproduktory a zvukovým systémem s relaxační hudbou, senzorickou lampou a pomůckami, jako jsou antistresové míčky.

Foto: SAP

Multisenzorická místnost ve společnosti SAP

Celosvětově SAP zaměstnává přes 200 lidí s autistickou poruchou, z toho v Česku jde o více než desítku.

Jeden autista na 36 novorozenců

Podle přednosty psychiatrické kliniky při Fakultní nemocnici v pražském Motole Michala Hrdličky strmě narůstá počet novorozenců s poruchou autistického spektra. Na 36 narozených dětí připadá podle amerických lékařů jedno dítě s autismem.

Foto: Novinky

Dětí s poruchou autistického spektra raketově přibývá.

V 70. letech minulého století přitom bylo novorozeně s autismem v poměru 1:5000, v 90. letech to již bylo jedno dítě na 500 narozených, před deseti lety byl již jeden autista na 68 novorozenců.

Ženy, které v těhotenství trpí chudokrevností, mají častěji děti s autismem a ADHD

Zdraví

„Během posledních deseti let se to stalo tak časté, že teoreticky v každé školní třídě by mohlo být jedno dítě s autismem,“ dodal Michal Hrdlička.

Na to, proč počet autistických novorozenců přibývá, není podle Hrdličky jednoznačné vysvětlení. Zdůrazňuje se, že lékaři problematice autismu rozumí lépe, než rozuměli před lety a pomáhají tomu i dokonalejší nástroje k diagnostice autismu.

Autismus

Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch dětského mentálního vývoje. Jedná se o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. Důsledkem poruchy je, že dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá.

Duševní vývoj dítěte je kvůli tomuto hendikepu narušen hlavně v oblasti komunikace, sociální interakce (navazování vztahů, chování ve společnosti) a představivosti (neví, co bude následovat, dezorientace v čase).

Novinky, zun

„Jsou ale i další faktory, které jsou zatím nejasné - do jaké míry se na tom podílí změněné celospolečenské poměry, případně škodliviny v životním prostředí nebo změna sociálních zvyklostí,“ vysvětlil přednosta psychiatrické kliniky při Fakultní nemocnici v Motole.

Anketa

Znáte ze svého okolí někoho, kdo trpí poruchou autistického spektra?
Ano
83 %
Ne
17 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8385 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám