Hlavní obsah

Asi to někdo špatně vyjednal, rýpl si Babiš do Sobotky kvůli Jourové

Právo, ČTK, rsk, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve středu nezakrýval svoje zklamání, že ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) bude v příští Evropské komisi zastupovat oblast spravedlnosti, spotřebitelské politiky a otázek rovnosti pohlaví místo dopravy či regionálního rozvoje. Lídr ANO z neúspěchu nepřímo obvinil i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Za neúspěch označil portfolio i prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Na dotaz, zda je tedy na vině premiér, odpověděl: „To neříkám. Celkově to je dáno naší tradiční pozicí v Evropské unii, kterou tady budovali předchozí politici a vlády. Jsme tam nějak vnímáni a nedá se to asi rychle napravit.“

Babiš dodal, že česká vláda se snaží postoj vůči EU měnit.

Prezident Zeman uvedl, že portfolio pro Jourovou je neúspěchem a zklamáním. Podle jeho názoru bylo možné pro Českou republiku získat při efektivním vyjednávání lepší resort.

Záleží i na osobnosti, řekl Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka připustil, že se „v tomto směru nenaplnilo naše očekávání”, nicméně všichni tři šéfové koaličních stran podle něj podnikli velké množství nejrůznějších diplomatických aktivit, aby se podařilo zajistit Jourové požadované ekonomické portfolio.

„Jako ČR jsme skutečně primárně usilovali o ekonomické portfolio, podnikli jsme na podporu toho, aby paní Jourová získala ekonomické portfolio, poměrně velké množství nejrůznějších diplomatických aktivit a myslím si, že jsme se snažili všichni tři jako předsedové koaličních stran, abychom využili kontaktů, které máme, a podpořili úsilí České republiky o zisk ekonomického portfolia,“ řekl premiér.

Ochrana spotřebitele

„Jedná se o středně významné portfolio z hlediska toho, co mají komisaři ve své náplni,“ dodal a upozornil, že v současné době tuto pozici zastává zástupce Lucemburska, zatímco před ním to byl zástupce Francie a ještě před tím Itálie.

„Itálie a Francie rozhodně nejsou bezvýznamné země a v minulosti měly toto portfolio. Jak otázka justice, tak otázka ochrany spotřebitele je téma, které podle mého názoru když se dobře uchopí, tak může velmi pozitivně přispět i ke zviditelnění českého komisaře v komisi,“ hájil tuto novou pozici.

„Vždycky záleží na osobě komisaře, do jaké míry je schopen uchopit a do jaké míry je schopen z toho portfolia udělat portfolio, o kterém se mluví,“ uzavřel.

Zklamání nezastíral ani vicepremiér Pavel Bělobrádek. „Úplně spokojení být nemůžeme,” prohlásil a dodal, že spravedlnost „určitě také není úplně mimo”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám