Hlavní obsah

Armáda tajně vyslala chemiky do Peru

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/LIMA

Armáda tajně vyslala jednotku dvaceti chemických specialistů do peruánské Limy kvůli summitu šéfů zemí EU, Latinské Ameriky a Karibské oblasti. O vyslání nerozhodla ani vláda, ani nebyla informována Sněmovna, jak se to má podle podle ústavy "neprodleně" stát. Vojáci jsou přitom na místě již měsíc.

Článek

Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka nejde o misi, ale o služební cestu, protože vojáci vyrazili do Peru neozbrojeni.

Schůzka v hlavním městě Peru se koná o víkendu a přítomen je i premiér Mirek Topolánek s doprovodem.

Vojáci budou pomáhat jen intelektuálně

Podle Čírtka do Peru vojáky z liberecké posádky armáda poslala na žádost peruánské strany, aby vyškolili peruánské kolegy v ochraně proti útoku zbraněmi hromadného ničení. "Po dobu summitu tam mají pomáhat ale jen intelektuálně, ne fyzicky,“ řekl Právu Čírtek.

Ústava říká, že o vyslání ozbrojených sil musí rozhodnout parlament. Vláda má možnost vyslat vojáky na 60 dnů, ale musí neprodleně parlament informovat a musí si misi nechat schválit oběma komorami parlamentu.

"Tady nejde o ozbrojené síly, protože tam nejedou ozbrojeni. Jeli tam za účelem předání zkušeností,“ poznamenal Čírtek.

Vojáci pod velením plukovníka Jiřího Gajdoše jsou v Peru již od 17. dubna a vrátí se zřejmě příští týden.

O chemiky si vloni v Praze řekl ministr zahraničí Peru

O vyslání jednal v prosinci minulého roku první náměstek ministryně obrany Martin Barták s peruánským ministrem zahraniční José Antoniem Garcíou Belaundem, který byl v Česku na návštěvě.

Tajnou misí českých chemiků byl překvapen místopředseda branného výboru sněmovny Alexander Černý (KSČM). "O tom nic nevím. Ústava mluví jasně, mají nás informovat, i kdyby někam vyslali dva vojáky,“ uvedl Černý. Podle Čírtka není možné informovat o výjezdu každého vojáka do zahraničí.

Stejná jednotka, která má ve světě dobré jméno, pomáhala při zajištění ochrany letních olympijských her v roce 2004 v Aténách a také při summitech NATO v Istanbulu a Rize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám