Hlavní obsah

V Českém Těšíně uklízejí bezdomovci za stravenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už i českotěšínští lidé bez domova uklízejí veřejné prostory za stravenky. Radnice v Českém Těšíně spustila 10. ledna pilotní projekt, který potrvá do konce letošního června. Inspirovala se projektem, který spustili v Ostravě. Městu pomáhá Slezská diakonie.

Foto: archiv MÚ Český Těšín

Ulice Českého Těšína od 10. ledna dobrovolně uklízejí bezdomovci.

Článek

Poprvé do ulic Českého Těšína lidé bez přístřeší vyrazili uklízet za stravenky tento týden. „Chceme mít pěkné město, tak jsem se do toho zapojila. A hlavně nemám ráda kolem sebe nepořádek. A taky mi uteče čas, mám co dělat,“ sdělila jedna z účastnic první úklidové akce, která si ale nepřála zveřejnit jméno.

„Projekt pomůže osoby bez domova motivovat ke změně navyklého způsobu života. Dává jim šanci zapojit se do většinové společnosti svou prací, navíc si osvojí nové pracovní návyky. Důležité je také to, že začne veřejnost jinak nahlížet na lidi bez domova,“ vysvětlila Právu vedoucí českotěšínského sociálního odboru Jana Rodáková.

Motivace Ostravou

Podotkla, že město se nechalo inspirovat projektem spuštěným vloni v Ostravě-Vítkovicích. Zde radnici s projektem pomáhají pracovníci z Charity Ostrava. Ostravští se zase inspirovali ve Znojmě, kde podobný program funguje už dva roky.

Na ulici končí stále více lidí. V zimě nacházejí azyl v noclehárnách

Styl

V Českém Těšíně s lidmi bez přístřeší pomáhají zaměstnanci Slezské diakonie. „Na projektu se ale kromě nich podílejí i pracovníci našeho sociálního odboru. Ti pracují s lidmi bez domova, kteří jsou klienty sociálního odboru, terénního programu nebo služby Bethel,“ upřesnila Rodáková.

Foto: archiv MÚ Český Těšín

Lidé bez domova pomáhají v Českém Těšíně s úklidem města.

Těmto lidem je nabídnuto za přesně stanovených podmínek, aby dobrovolně uklízeli vytipované lokality v Českém Těšíně. Za danou aktivitu pak dostanou stravenky. Město Český Těšín se na projektu podílí finančně částkou 50 tisíc korun. V ní jsou zahrnuty náklady na stravenky, pracovníky i pracovní pomůcky.

Je nemocný, žije v zimě a tmě. Na důchod a většinu dávek nemá vlastní chybou nárok

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám