Hlavní obsah

Antigenní testy odhalují tisíce bezpříznakových nákaz

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na statistiky nově nakažených novým typem koronaviru má v posledních dnech výrazný vliv probíhající plošné antigenní testování. Od 16. prosince tyto testy odhalily kolem 9500 nakažených, přičemž 5000 z nich nemělo příznaky. Antigenní testy tvoří až 20 procent všech nových záchytů.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Lidé čekají na test v ostravské fakultní nemocnici

Článek

Od startu plošného testování obyvatel pomocí antigenních testů 16. prosince bylo doposud provedeno téměř 158 tisíc testů, 9424 jich bylo pozitivních, přičemž v 5195 případech šlo o lidi bez příznaků.

„Už jen tato čísla ukazují smysl tohoto testování,” uvedl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

„Navyšujeme počty denně nově diagnostikovaných a efekt je v tom, že se nám snad daří vychytávat z populace asymptomatické lidi, kteří nevědomky nákazu šíří,” dodal.

Epidemie roste. Přibývá nakažených ve zranitelných skupinách

Domácí

Například v pondělí 21. prosince bylo z celkem 7860 nově nakažených odhaleno celkem 1429 lidí (18,2 procenta) pomocí antigenních testů.

Antigenní testy jsou rychlejší, ale méně přesné než PCR testy, na něž lékaři obvykle posílají pacienty s příznaky nákazy. Tím, že se v posledních dnech masivně využívají, ovlivňují celkové statistiky pozitivity testů, tedy podíl pozitivních testů z celkového počtu provedených.

U standardně užívaných PCR testů se relativní pozitivita pohybuje kolem 30 procent, u plošných antigenních testů je to 5,2 procenta.

Tyto údaje musí podle Duška vzít resort zdravotnictví na vědomí, od 1. ledna proto dojde ke změně výpočtu indexu rizika protiepidemického systému (PES).

PŘEHLEDNĚ: Jak se v neděli zpřísní opatření

Domácí

Celkem zatím bylo provedeno téměř 600 tisíc antigenních testů, do tohoto počtu spadají kromě plošně otestovaných také testy provedené v sociálních a zdravotnických zařízeních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám