Hlavní obsah

ANO volí nové vedení. Lidé mě podporují, vysvětlil Babiš, proč obrátil a znovu kandiduje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO si v sobotu na pražském Chodově zvolí nové vedení. Žádná překvapení se však neočekávají, na předsedu kandiduje Andrej Babiš, který stejně jako v minulosti nemá protikandidáta. Přitom na minulém sjezdu prohlašoval, že o funkci již nebude usilovat.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Celorepublikový sněm hnutí ANO

Článek

Hnutí ANO Babiš založil v roce 2012, od téhož roku je nepřetržitě jeho předsedou. Naposledy Babiš post předsedy obhájil na celostátním volebním sněmu hnutí předloni v únoru. Tehdy po znovuzvolení uvedl, že to bylo naposledy, co se o post šéfa hnutí ucházel, a na příštím sněmu již nebude chtít post obhajovat. Tehdy neměl soupeře. Nakonec tedy stejně jako již několikrát v minulosti změnil názor.

Na úvod 7. celostátního sněmu hnutí ANO, který se tradičně koná v Centru pohybové medicíny v areálu Agrofertu na pražském Chodově, zazněla česká hymna. Následně stovka delegátů zhlédla videosestřih z výjezdů čelných představitelů hnutí, tzv. „Lepší vlády“ do krajů.

Žádná překvapení se nečekají

Účelem sněmu je volba nového vedení, lépe možná řečeno staronového, protože žádná překvapení se neočekávají. Babiš v boji o post předsedy nemá – stejně jako v minulosti – protikandidáta. Nominace obdržel ze všech 14 krajů. Stejný počet nominací má Karel Havlíček, jenž – taktéž bez soupeře – usiluje o obhájení postu prvního místopředsedy.

Před rokem byl odpor proti Babišovi silnější než dnes, říká politolog Kopeček

Domácí

„Je neuvěřitelné, co máme za sebou. Mám radost, co všechno se nám za těch dvanáct let povedlo. Budu brutálně upřímný jako vždy. Jediné, na čem mi záleží, je tah na branku a výsledky. Tím jsem se vždy řídil a očekávám to i od ostatních. Kdo k nám přišel politikařit a bohatnout, tak s tím se musíme rozloučit,“ řekl v úvodu svého projevu Babiš.

Připomněl, že se navzdory svým četným slibům i úvahám o svém konci v politice z veřejného života nestáhl, protože cítí podporu od lidí, kterou „dře z kůže“ současná vláda premiéra Petra Fialy (ODS).

„Nebudu zastírat, že jsem minulý rok několikrát zvažoval, že bych v politice skončil. Letos oslavím životní jubileum, a i když mám spoustu energie a elánu, tak politika pro mě nikdy nebyla cílem mého života a vrcholem kariéry. V politice mě přiměla zůstat veliká podpora, nejen od členů hnutí, ale hlavně veřejnosti, kterou už dva roky dře z kůže vláda neschopných amatérů,“ prohlásil téměř sedmdesátiletý Babiš.

Jeho projev se zaměřoval primárně na kritiku vlády; prohlašoval například, že premiér Fiala „neomaleně lže lidem každý den do očí a je úplně odtržený od reality“ nebo že jeho ambicí je pouze přikyvovat Bruselu či pomáhat Ukrajině. Fialova vláda pak také prý vrátila Česko o třicet let zpět. Současně Babiš vypočítával, čeho všeho jeho minulý kabinet dosáhl a co všechno udělal.

Havlíček: Budeme se muset obětovat. Hrajeme o hodně

Havlíček následně v projevu burcoval spolustraníky do nezbytné práce pro úspěch v dalších měsících. „Musíme všechny ostatní upracovat, protože oni jsou pohodlnější. Zatímco oni lenoší do sedmi hodin do rána a v devět přichází do práce se zalepenýma očima, my se v té době už musíme vracet z fabriky, kde jsme se setkali se zaměstnanci. A když si oni půjdou večer na víno, my musíme opět vyrážet. Jsme strana pro lidi, musíme s nimi komunikovat,“ míní Havlíček, který je známý svým brzkým vstáváním.

„V příštích dvou letech se budeme muset všichni obětovat. Hrajeme o hodně. Mají-li nám lidé věřit, musí vědět, že tomu dáváme vše. Oni nám odpustí chyby, ale neodpustí nám papalášství či lenost. Každý úspěch bolí, ale máme mimořádnou motivaci. Naší motivací nejsou funkce a peníze, ale touha změnit současnou situaci a udělat z Česka zemi pro budoucnost,“ řekl Havlíček s tím, že se ANO nesmí bát nazývat věci pravými jmény. „Nejhorší je, když o nás nikdo nemluví,“ dodal.

Havlíček je zároveň stínový premiér a Babiš o něm v minulosti opakovaně mluvil jako o možném příštím předsedovi české vlády.

Nejvíce nominací na řadového místopředsedu získala šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová, a to 13. Množství nominací mají také poslanci Richard Brabec, Radek Vondráček či Robert Králíček.

K samotné volbě členů předsednictva by se mělo dojít po obědové pauze v bloku od 14 do 18 hodin.

Vtipkování o hubnutí

Dopolední diskuse místy byla velmi uvolněná. Například poslanec Aleš Juchelka přiznal delegátům, že váží 120 kilogramů, načež mu moderátor Richard Brabec odvětil, že se pravděpodobně na něj zřejmě přesune pozornost a výzvy, aby zhubnul. „Nade mnou už pan předseda asi zlomil hůl,“ zavtipkoval Brabec. O své hmotnosti mluvil také poslanec Patrik Nacher.

„Fakt s tím něco dělejte, kvůli zdraví. Já jsem třeba zkoušel 16hodinový půst. Je to o jídle. Kdy začnete je na vás. Budu to ale sledovat,“ řekl „Alešovi a Richardovi“ následně Babiš.

Členové hnutí také připravili Babišovi „překvapení“ v podobě videa z jeho výjezdů mezi občany. Z velkoplošné obrazovky tak dobře naladěný Babiš například na náměstí vyhrával z flašinetu, navlékal korálky či závodil v motokáře. „Krásný dárek, už vidím ty titulky. Hnutí jednoho muže. Totalitní vůdce. To jste mohli pustit až potom, co tu nebudou média. Já ty videa miluju,“ reagoval pobavený Babiš.

Nové vedení hnutí provede ANO v příštích dvou letech sérií voleb, ve kterých se podle dřívějšího vyjádření Havlíčka bude „hrát úplně o všechno“. V letošním roce budou evropské, krajské a senátní volby. Příští rok se pak budou konat stěžejní parlamentní volby a hnutí ANO se netají tím, že chce zpět do vlády. Ve volebních průzkumech dlouhodobě s náskokem vede, je mu přisuzován výsledek mezi 33 a 35 procenty. S odstupem okolo 20 procent pak následuje ODS, Piráti si drží podporu okolo 10 až 11 procent, SPD 10 procent, STAN 7 procent. TOP 09, lidovcům a dalším stranám hrozí, že by skončili pod pětiprocentní hranicí pro vstup do Sněmovny.

„Je hnacím motorem a i nás vede k velké aktivitě.“ Babiš je v ANO opět bez soupeře

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám