Hlavní obsah

Fiala: Hnutí ANO o reformě důchodů jednat odmítlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda pozvala hnutí ANO k jednacímu stolu o důchodové reformě několikrát, zástupci hnutí však přijít odmítli, uvedl ve středu premiér Petr Fiala v CNN Prima News. Doufá, že po apelu prezidenta Petra Pavla se situace změní.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Briefing premiéra Petra Fialy (ODS) k vývoji inflace v Česku, 15. února 2024

Článek

„Já jsem pro, abychom našli společenskou shodu napříč politickým spektrem, ale na to potřebujete partnera, který se chce na něčem domluvit. Na jednání potřebujete dvě strany. My jsme přišli s konceptem důchodové reformy, klidně si vyslechneme nějaké zlepšující návrhy,“ uvedl Fiala.

Reagoval tím na jednání šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové s prezidentem Petrem Pavlem, po kterém Schillerová novinářům sdělila, že prezident doufá, že se vláda s opozicí nad podobou důchodové reformy dohodne.

Hlavě státu si prý postěžovala, že dosud byla komunikace mezi vládou a opozicí o budoucí podobě důchodů prakticky nulová.

Neumím si představit vládu s ODS. Je tam moc asociálních lidí, říká Schillerová

Domácí

To však Fiala odmítl. Hnutí ANO i SPD pozval kabinet k jednání údajně několikrát, ANO se však zúčastnit nechtělo.

Potvrdil, že pokud se opoziční strany s vládou nedomluví, prohlasují reformu vládní poslanci ve Sněmovně sami, hlasů na to má Fialův kabinet dostatek. „Musíme udělat důchodovou reformu. Pokud se na tom opozice chce podílet, tak je to dobře. Pokud ne, tak my jsme ochotni to udělat,“ dodal Fiala.

Výhrůžkám ANO, že reformu zreviduje, pokud se po příštích volbách dostane do vlády, nevěří. „Něco se udělat musí. Nedovedu si představit, že by to někdo rušil, protože pak by dopustil to, že bychom neměli na důchody,“ uvedl.

„Na jednání nám záleželo a pan ministr Marian Jurečka ho poctivě vedl. Že se ho ANO neúčastnilo, to je jeho problém,“ uzavřel.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil dokončený návrh důchodové reformy minulý pátek. Přibyla do něj úprava dřívějšího důchodu pro náročné profese a odpuštění odvodů pracujícím starobním důchodcům.

Lidé pracující v náročných profesích získají nárok na předčasný důchod bez krácení. Týká se to třeba hutníků či svářečů. Pracující senioři pak budou odvádět nižší pojistné, ale nebude se jim dále navyšovat penze za další odpracované roky.

Jurečka představil reformu penzí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám