Hlavní obsah

Milostivé léto plně i pro dlužníky VZP

Lidem, kteří dluží peníze Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) a jsou kvůli tomu v exekuci, se konečně může ulevit. Mohou totiž využít takzvaného milostivého léta a závazku se po splacení základní dlužné částky a poplatku 908 korun exekutorovi zbavit. Nemusí tak platit penále.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek, Marek Výborný a Patrik Nacher se v pondělí vyjádřili k milostivému létu.

Článek

VZP totiž až dosud argumentovala tím, že výklad novely exekučního řádu je nejednoznačný a že soudy opakovaně posuzují penále jako samostatnou pohledávku ze zdravotního pojištění. Požádala proto ministerstvo spravedlnosti o odborné stanovisko, zda lze penále odpustit.

„Obdrželi jsme výklad ministerstva spravedlnosti, který je dostatečně silný a umožňuje nám informovat naše partnery, že VZP vnímá penále za příslušenství,“ potvrdil v pondělí šéf pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Nacher: Míra drzosti exekutorů překonává moji představivost

Domácí

Jinými slovy lidé s exekucí u zdravotní pojišťovny tak penále ani další náklady na řízení nemusejí platit, pokud exekutorovi do 28. ledna uhradí základní dluh, takzvanou jistinu, a výše zmíněný poplatek. Kabátek očekává, že milostivé léto bude mít přínos i pro pojišťovnu.

„Získáme z dlužných částek více, než kdybychom zůstali u původního stavu,“ uvedl. I kdyby jistinu podle něj uhradilo jen pět procent dlužníků, znamenalo by to pro VZP stovky milionů korun.

Podmínky oddlužení

„Chci vyzvat všechny exekutory, aby respektovali pozici ministerstva spravedlnosti a pozici věřitele, tedy VZP, a neblokovali milostivé léto,“ dodal k tomu poslanec Patrik Nacher (ANO), který s poslancem Markem Výborným (KDU-ČSL) milostivé léto do novely exekučního řádu prosadil.

Cestu k oddlužení komplikují nízké příjmy

Finance

Pokud by to podle něj nenastalo, budou oba poslanci usilovat o to, aby se milostivé léto pro klienty zdravotních pojišťoven další novelou prodloužilo. Takzvané milostivé léto totiž trvá jen mezi 28. říjnem a 28. lednem.

V jeho rámci mohou lidé splatit exekuce na dluh veřejným institucím typu městských či státních úřadů, České televize a rozhlasu nebo firem s nadpoloviční státní a obecní účastí typu dopravních podniků či ČEZ. Nelze tak ale splatit například dluhy na výživném, náhradu škody za trestný čin nebo škodu na zdraví.

O možnosti využít milostivého léta dlužníky informuje řada institucí, třeba město Plzeň. A přistoupili k tomu i někteří soudní exekutoři. Například Kamil Košina z Prachatic.

VZP zpochybňuje princip „milostivého léta“

Ekonomika

„Dopisem oslovíme asi 7600 dlužníků a nabídneme jim, že nemusejí platit nic než původní dluh a poplatek 908 korun. Odpouštíme jim všechny úroky a náklady. A to mimořádně u pohledávek věřitelů, kterými jsou vybrané komerční společnosti. Aktivně jsem se s nimi dohodl, že se do milostivého léta také zapojí, i když to není jejich povinnost,“ konstatoval Košina.

Dobrovolně se do milostivého léta už předtím zapojily i některé soukromé firmy, byť se jich ze zákona netýká. Například Air Bank a Home Credit.

Reklama

Výběr článků

Načítám