Hlavní obsah

Příští svátky už budou normální, věří lidé z jihomoravských obcí, kde se prohnalo tornádo

V době, kdy budou lidé na Štědrý večer mířit ke stromečku, to bude na den přesně půl roku, kdy se přes několik jihomoravských obcí prohnalo ničivé tornádo. Členové většiny postižených domácností už budou moci trávit svátky ve víceméně opravených domech, ale jsou stále i tací, kteří budou na Vánoce mimo domov.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kostel v Moravské Nové Vsi, která byla jednou z obcí zasažených tornádem.

Článek

Obec Hrušky, kterou tornádo osudný večer zasáhlo jako první, zůstává i půl roku po události rozdělena na dvě části. Zatímco jednu část vesnice živel zcela ušetřil a ani těsně po katastrofě zde kromě pár spadaných tašek nebyla patrná žádná škoda, druhou část zle poničil.

„Tam, kde tornádo neprošlo, tam budou Vánoce úplně normální. Domy jsou vyzdobené stejně jako všude jinde. V druhé půlce za kostelem ale budou svátky jiné. Na místě 65 zbořených domů není žádný nový dokončen. Do poslední chvíle se tam staví. Lidé z těžce poškozených domů také často nebudou ve svém, nemají totiž dodělané interiéry. Ale s pokorou a nadějí věří, že příští Vánoce už budou normální,“ popsal místostarosta Marek Babisz (KDU-ČSL).

Milá povinnost

Před Vánoci mělo vedení obce milou povinnost. Ve středu totiž patnáct místních obyvatel převzalo z rukou starostky medaile Jihomoravského kraje. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) přitom ocenil nenápadné hrdiny.

Pošlete přání lidem, kterým tornádo vzalo domov

Domácí

„Jeden byl například asi tři týdny ve skladě, kde neustále přijímal a vydával materiál, další se staral o potravinovou pomoc, jiný servisoval elektrocentrály. Prostě každý svým dílem přispěl k tomu, že jsme to zvládli. Byli to lidé, kteří nebyli vidět, ale bez nich by to tady nefungovalo,“ měl jasno Babisz.

Nefungovalo by to ani bez lidí, kteří se bezprostředně po katastrofě vydali přímo na místo pomáhat nebo poslali na účet různých neziskovek přes miliardu korun.

Například Diecézní charita Brno už z 361 milionů rozdělila více než čtvrt miliardy a další peníze brzy odejdou na pomoc potřebným.

60 milionů od Adry

„V postižených obcích lze vidět opravené nebo nové střechy, nová okna, opravené fasády, rozestavěné domy a nové domy před dokončením. V ulicích jsou ale také prázdná místa po demolicích i domy, jejichž opravy postupují pomalu. Nejčastějším důvodem jsou dlouhé čekací lhůty na stavební materiál nebo vyřizování stavebních povolení při změně dispozic domu. Mnozí lidé se také rozhodli raději počkat na volný termín firmy či řemeslníků s dobrými referencemi,“ popsala mluvčí charity Simona Císařová.

Tornádo jim vzalo strýce i hospodu. Obnovu blokuje dědické řízení

Domácí

Více než 250 domácnostem už vyplatila přes 60 milionů i organizace ADRA. Před Vánoci rozdělila posledních osm milionů, které putují do devíti domácností.

„Reakce jsou krásné, lidé mají samozřejmě velkou radost a přirovnávají to k výhře v loterii. O náhodu se však v žádném případě nejedná – v podrobném šetření, které provedli humanitární pracovníci, se posuzovala dosavadní výše pomoci z různých zdrojů, zejména z programu ministerstva pro místní rozvoj a z plnění pojišťoven, v porovnání s oficiálním odhadem škody zasažených,“ popsala mluvčí Karolina Emanuelová.

„Lidé při a po tornádu zažívali těžko představitelné věci. V současné době po ohromné vlně solidarity převládá v postižených oblastech pocit vděčnosti a radosti z toho, že většina domácností je z nejhoršího venku,“ řekla Emanuelová s tím, že lidé, kterým bylo pomoženo, se před Vánoci na pracovníky organizace obracejí se slovy díků.

Vinaři z Moravské Nové Vsi to nevzdali. Víno pomůže obnově

Domácí

„Máme tu předvánoční čas a já se synem jej můžeme prožívat ve vánoční náladě, a to díky lidem, kteří pomohli v nejtěžších chvílích. Budete stále v mých vzpomínkách,“ znělo jedno z poděkování z Moravské Nové Vsi.

Reklama

Výběr článků

Načítám