Hlavní obsah

Při demolici v Hruškách se bagr propadl do sklepa

Břeclav

Dvě rodiny, dva domy. Právo po ničivém tornádu popsalo příběh rodičů a rodiny jejich dcery z Hrušek na Břeclavsku. Jeden dům jim tornádo zle poškodilo, druhý poničilo natolik, že jej statik nařídil strhnout. Při demolici se jim bagr propadl do sklepa. Přesto se nevzdávají a své domovy budují znovu.

Při demolici v Hruškách se propadl bagr do sklepaVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Rodina Darmovzalova a jejich dcera Dita s manželem Tomášem Hříbkem a dvěma dětmi jsou dvě rodiny z mnoha, které řádění tornáda zasáhlo. Mysleli si, že po demolici jim zůstanou alespoň základy se sklepem.

Práce je spousta. Ale máme přátele, máme lidi, kteří nám pomáhají. Moc jim děkujeme
Tomáš Hříbek

„Chtěl jsem zachovat sklep a na něm vystavět nový dům, ale ani to nakonec není možné,“ řekl Ladislav Darmovzal. Bagr, který dům boural, totiž potřeboval najet na stropy sklepa, aby mohl strhnout zdi.

Padesát lidí v moravských Hruškách požádalo o dotaci na obnovu bydlení

Domácí

„Plán byl, že se bude pohybovat po nosné zdi a poté, co stropy překryje vrstva suti, tak využije rozložení váhy a strhne zbytek. Zbývalo práce tak na deset patnáct minut, když se pod ním probořil strop. Ve chvíli bylo jasné, že z původního domu už nebude možné využít vůbec nic,“ dodal Darmovzal. „Byla to další rána osudu. Není nám přáno z domu něco zachovat,“ bezmocně krčí rameny muž.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Dita Hříbková s mladším synem Štěpánem na dvoře opravovaného domu.

Kladně ale hodnotí přístup pojišťovny, vyřizování všech záležitostí bylo rychlé a likvidátor obratem odsouhlasil proplacení škody. „Zbývají další úkoly. Najít firmu, která postaví nový dům, dát dohromady plány a povolení. Snad už jsme si příděl smůly vybrali,“ řekl Právu Darmovzal.

Foto: Petr Tuchý

Do sklepa probořený bagr při demolici rodiny Darmovzalových.

„Pomohli přátelé a doporučili firmu, která slíbila, že se stavby ujme. Čekám na plány a doufám, že rychle seženeme potřebná povolení,“ dodal. Bydlení pro své rodiče tak zatím chystá jeho dcera Dita s manželem. Jejich dům stojí hned vedle díry po strženém domě. Tornádo jej vážně poškodilo, rodina ale za pomoci přátel, dobrovolníků i řemeslníků usilovně pracuje na opravě. Prioritou je opravit zničenou střechu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Dům Hříbkových dostává novou střechu. Vpravo zeje díra v zemi po strženém domu rodiny Darmovzalových.

„Když to dobře půjde, za měsíc bychom mohli být hotoví,“ říká Hříbek. To „hotoví“ ovšem obnáší pouze novou střechu, opravu potřebuje i zničená část do dvora a další.

Teď zrovna řeší problémy se sháněním nových oken. Po zastřešení bude třeba upravit vnitřní prostory pro společné bydlení. „Práce je spousta. Ale máme přátele, máme lidi, kteří nám pomáhají. Moc jim děkujeme,“ uzavřel Hříbek.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Dům Hříbkových dostává novou střechu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám