Hlavní obsah

Americké bombardéry zaburácely nad Ostravou

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět po roce přistály v pondělí na ploše Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově americké strategické bombardéry B-52 Stratofortress a B-1B Lancer. Oba mají patřit mezi největší lákadla víkendových Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády ČR, které se na letišti nedaleko Ostravy uskuteční.

Strategické bombardéry v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Oba strategické bombardéry se nad letištěm jednou proletěly, otočily se nad částí Ostravy a přistály. Jako první dosedla na plochu legenda, B-52H Stratofortress. O pár desítek minut po ní i nadzvukový B-1B Lancer.

„Přiletěli jsme o den dříve, protože počasí zítra, na kdy byl naplánovaný původní přílet, má být špatné,“ poukázal velitel bombardéru B-52H Pat Booker.

Podle ředitele akce Zbyňka Pavlačíka je pro oba letouny při přistání důležitý vizuální kontakt s drahou. „A protože pro původně plánované úterní odpoledne nebyla příliš příznivá předpověď počasí, tak jsme se dohodli na příletu o den dřív,“ vysvětlil Pavlačík.

Foto: Pavel Karban, Právo

Americký bombardér B-52H Stratofortress.

B-52H přiletěl z Anglie, i když jeho domovská základna je v americké Louisianě. „Byli jsme teď totiž dva týdny v Evropě na cvičení, do kterého bylo zapojeno několik aliančních zemí,“ zdůvodnil Booker. Na adresu bombardéru uvedl, že je zvláštní tím, že dokáže nést konvenční i jaderné zbraně.

Booker nezastíral, že letouny typu B-52H Stratofortress už mají nějaký věk. „Ale pořád to jsou jedny z nejschopnějších letadel, a všude, kde se objeví, vyvolávají respekt,“ upozornil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na ostravské letiště dorazil i bombardér B-52H Stratofortress.

Na Dny NATO v Ostravě dorazil Booker už pošesté. „Takže jsem sem letěl už jako domů,“ pousmál se a dodal, že se těší na lidi, které tady poznal, a kamarády. „Jsem tady pracovně, takže mě za to platí, ale přijel bych sem, i kdyby to bylo zadarmo,“ řekl a dodal: „A taky pivo je tady dobré!“

Mošnovské letiště, a na něm organizované Dny NATO & Dny Vzdušných sil Armády ČR, jsou jednou z mála akcí v celé Evropě, kde mohou lidé vidět oba americké strategické bombardéry pohromadě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Americký bombardér B-1B Lancer na letišti v Ostravě.

„Nám se toto podařilo už druhý rok po sobě, za což jsme velice rádi, a je to mimo jiné díky tomu, že se v uplynulých dvou týdnech oba stroje účastnily vojenského cvičení, které probíhalo nad Českou republikou,“ uvedl Pavlačík, který věří, že na některý z dalších ročníků se podaří dostat do Mošnova i další bombardér B-2.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hlavními lákadly programu budou americké bombardéry B-52 Stratofortress (vzadu) a B-1B Lancer (vpředu).

Na 17. ročníku Dnů NATO & 8. ročníku Dnů Vzdušných sil Armády ČR se představí vojáci ze 17 zemí, v sobotu 16. i neděli 17. září uvidí lidé vždy více než 200 kusů pozemní a 80 kusů letecké techniky. Pro oba dny je připraven patnáctihodinový program složený hlavně z dynamických ukázek.

„Oba letouny, B-52H a B-1B, budou patřit bezesporu k letošním TOP bodům programu. Kromě Ostravy byly letos k vidění v Evropě už jen na akci RIAT (Royal International Air Tattoo) ve Velké Británii, která je považována za nejprestižnější na celém světě,“ popsal Pavlačík a doplnil, že B-52H Stratofortress a B-1B Lancer budou na statické ukázce stát v řadě s nejmodernějším evropským dopravním letounem Airbus A400M Atlas a slovenským dopravním letounem Tu-154, pro něhož to bude derniéra, neboť půjde o jeho poslední prezentaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám