Hlavní obsah

Noční akce: Aktivisté promítali na dům ruského zbrojaře v Praze záběry válečného běsnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivisté v pondělí večer promítali na pražském Žižkově záběry ruského válečného běsnění na Ukrajině na dům, který vlastní Rostislav Zorikov. Ten je zetěm šéfa ruského zbrojařského holdingu Taktičeskoje raketnoje vooruženije (KTRV) Borise Obnosova. Firma vyvíjí rakety, které Rusko užívá při své agresi. Akci organizovala iniciativa Hlas Ukrajiny, která žádá uvalení sankcí na členy Obnosovovy rodiny.

Promítání na dům patřící rodině ruského zbrojařeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Kolem tří desítek aktivistů se v pondělí večer sešlo ve Štítného ulici na Žižkově. Na dům promítali mimo jiné nápisy: „Tento dům vlastní teroristé“, případně „Rusko je teroristický stát“. Nechyběly ani záběry ze zničených měst na Ukrajině a skandování protiruských hesel.

Zorikov, jenž je manželem Obnosovovy dcery, vlastní v ČR rozsáhlé majetky v hodnotě desítek milionů korun a má zde i povolení k trvalému pobytu.

Zatímco Obnosov figuruje na sankčním seznamu EU, členové jeho rodiny nikoliv. Jejich možné zařazení na tuzemský sankční seznam řeší tuzemská diplomacie s ministerstvem vnitra. Důvodem je mimo jiné to, že podle Fondu boje proti korupci Alexeje Navalného vlastní Obnosova dcera a Zorikovova choť Marija v holdingu KTRV 20procentní podíl.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Aktivisté v pondělí večer promítali záběry ruského válečného běsnění na Ukrajině na dům, který vlastní Rostislav Zorikov

Rakušan vytroubil tajně chystané sankce na rodinu ruského zbrojaře. Dal mu tím čas

Domácí

Koncern KTRV vyvíjí vojenské rakety, včetně hypersonických střel 3M22 Cirkon (Zirkon). Střely Cirkon jsou podle dřívějších prohlášení ruské armády schopny dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku a při doletu do 1000 kilometrů můžou zasahovat námořní i pozemní cíle.

Fond upozornil rovněž na to, že Zorikov měl podle jeho informací před nedávnem napadnout aktivistu ruského protiválečného hnutí Vesna. Doložil to videem z incidentu. Pravost nahrávky ani to, kdy k napadení mělo dojít, nebylo možném nezávisle ověřit. Policie pouze potvrdila potyčku dvou osob.

Ministerstvo zahraničí záležitosti nechce komentovat s tím, že možné zařazení na sankční seznam probíhá v utajovaném režimu. Na tuzemském sankčním seznamu aktuálně figurují tři jména.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám