Hlavní obsah

Akademický senát se zastal exděkana. I přes podezření na čachry se stipendii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akademický senát Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) podržel svého exděkana Lukáše Šticha. Ten sice rezignoval kvůli podezření, že nestandardně přiděloval stipendia některým studentům, ale ve funkci by mohl od 28. března pokračovat. Senát totiž v pondělí nezrušil své původní rozhodnutí, kterým ho ještě před vypuknutím kauzy zvolil na další čtyři roky do čela fakulty. Rozhodnutí může zvrátit rektor tím, že ho děkanem nejmenuje.

Foto: Mapy.cz

Budova Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni

Článek

Kauza, na kterou upozornilo Právo, se týká mimořádných stipendií. Podle zjištění redakce měl Štich vyplácet některým studentům peníze v řádech stovek tisíc korun za rok. Část financí mu pak podle jejich slov odevzdávali. Po zveřejnění článku děkan rezignoval, věc už vyšetřuje také policie.

K mimořádnému pondělnímu jednání senátu vyzval rektor ZČU Miroslav Holeček jeho předsedu. Ten během setkání opakovaně apeloval, aby se zrušily loňské prosincové výsledky voleb, z nichž vzešel jako jediný kandidát na děkana Lukáš Štich. Samo vedení vysoké školy na něj podle Holečka už podalo trestní oznámení. „Senát fakulty měl možnost vzít záležitost do svých rukou. Svým rozhodnutím teď věc vlastně pouze předal opět na úroveň univerzity,“ sdělil rektor. „Věříme, že výsledek jednání senátu vyvolá diskusi uvnitř fakulty, vedení univerzity stále nabízí součinnost,“ připomněl rektor.

Emotivní diskuze trvala bezmála hodinu, Štich nedorazil. Senát fakulty zdravotnických studií má 12 členů, osm z nich jsou akademici, zbytek tvoří zástupci studentů. Návrh, aby Štich nezůstal nadále kandidátem na děkana pro další funkční období, nakonec neprošel. K jeho schválení bylo potřeba osm hlasů. Pro se v tajném hlasování vyslovilo pět členů, tři byli proti, tři se zdrželi.

Děkan z Plzně rezignoval po článku Práva a Novinek o aféře se stipendii

Domácí

Zástupci studentů v senátu nechtěli výsledek vůbec komentovat. „Situace je vážná, protože jsou tady podněty z řad absolventů fakulty. Budeme ji řešit, jak budeme moci,“ uvedl předseda senátu Václav Beránek. Do věci však může vstoupit ještě rektor, který senátem zvoleného kandidáta na děkana nejmenuje. Podle Holečka je to zatím předčasné, záleží na závěrech auditu i zjištění policie. V úvahu také připadá, že Štich vezme svou kandidaturu zpět. „To zatím neučinil,“ potvrdila mluvčí ZČU Šárka Stará.

Kontrola se v první fázi zaměří na udělování mimořádných stipendií na fakultě zdravotnických studií. „Nejpozději do dvou týdnů budeme mít k dispozici výsledky. Audit se však bude týkat všech fakult,“ zdůraznila Stará.

Děkan schvaloval studentům stipendia, část pak chtěl zpátky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám