Hlavní obsah

Děkan z Plzně rezignoval po článku Práva a Novinek o aféře se stipendii

• Aktualizováno

Děkan Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Štich ve středu rezignoval na funkci. Stalo se tak poté, co Právo a Novinky upozornily na jeho nestandardní přidělování stipendií některým studentům, kteří mu podle svých slov část peněz odevzdávali zpět.

Foto: Mapy.cz
Článek

„Jeho rezignaci jsem přijal,“ řekl Právu rektor univerzity Miroslav Holeček.

Vedení univerzity podle Holečka spustilo interní audit stipendií vyplácených na všech fakultách. „První výsledky bychom mohli mít do dvou týdnů,“ uvedl rektor. Sám také vyzval studenty, aby se nebáli v případě podezření z nepoctivého jednání akademických pracovníků podat podnět etické komisi.

„Aktuálně prověřujeme nekalé jednání, k němuž mělo dojít na jedné z fakult. O mnohém z dění, co by vyžadovalo pozornost a aktivní přístup ze strany vedené univerzity, se však nedozvíme bez vás - studujících,“ stojí v prohlášení rektora.

Děkan schvaloval studentům stipendia, část pak chtěl zpátky

Domácí

„Podle zjištění deníku Právo měl děkan Lukáš Štich udělovat nejméně jedné studentce stipendia, z nichž si část nechával vracet. Děkan s nařčením nesouhlasí a chce poskytnout vysvětlení,“ uvedla v tiskovém prohlášení mluvčí ZČU Šárka Stará.

Právo zmínilo bývalou studentku, které díky Štichově štědrosti vyplatila univerzita v roce 2020 téměř 120 tisíc korun. Uvedla, že zhruba polovinu této částky děkanovi na jeho žádost vrátila. Tvrdil jí, že z peněz potřebuje zaplatit provozní záležitosti fakulty, které mu ještě rektorát nestihl schválit. Peníze mu předávala jak v hotovosti, tak mu je přeposílala na jeho soukromý účet. Sám Štich v reakci na podezření Právu v pondělí řekl, že si ničeho takového není vědom.

Případ už také začala vyšetřovat policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám