Hlavní obsah

Aféra Doležel: policie se zajímá o bývalou náměstkyni MMR

Právo, Jakub Troníček

Do aféry Doležel a spol. bylo zřejmě zapojeno mnohem více lidí. Jednou z nich může být bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová. .

Článek

Nebyla sice v první vlně zatčených, ale není vyloučeno, že je to jen proto, že v tu dobu byla v cizině. Policisté ji chtějí podle informací Práva vyslechnout již dnes, vzápětí po jejím návratu z Běloruska, kde měla sérii přednášek.

Důvodem zájmu detektivů o Jourovou je existence tajné nahrávky TV Nova, v niž se mluví o tom, že by Doležel, Péta a spol. chtěli uplatit dvěma milióny ženu, označovanou jako "Věra". Policie nyní prověřuje, zda jde právě o bývalou náměstkyni odpovědnou za evropské dotace Věru Jourovou.

Z těchto dotací přitom měla být podvodná rekonstrukce zámku Budišov z větší části financována. "Pořád mi to teda vrtá hlavou, když jsme připravili ten rozpočet, že jo... tak sem toho měl ty dva milióny Věře a nebo je to na něco jiného? Tady už se neptám, jestli to jde k vám, protože vám věřím, že to nejsou peníze pro vás, že nemáte potřebu si to vytahovat z toho," říká na nahrávce odvysílané TV Nova ve středu v pořadu Na vlastní oči architekt Marek Řičář, který na podvod upozornil a celou dobu s policií spolupracoval. Budišovský starosta Ladislav Péťa mu na záběrech odpovídá, že "milióny se prostě ztratí".

Sama Jourová, která je členkou třebíčské organizace ČSSD a Doležela i Péťu dobře zná, přijetí jakéhokoliv úplatku odmítá. "O žádných dvou miliónech nic nevím a nikdy jsem se s nikým o tom nebavila. Nechápu, jak mě takto může někdo skandalizovat tím, že někdo někde řekne, že tam pro mě má nějaké peníze," řekla ve čtvrtek telefonicky Právu.

Zároveň dodala, že neexistuje důvod, proč by ji měl gang uplácet. "Opravdu nevím, co by z toho měli, aby mě platili. Oni věděli, že nemám jak manipulovat to hodnocení," dodala Jourová.

Ta podle svých slov neměla i přes svou vysokou funkci žádnou možnost, jak výběr příjemců dotací ovlivnit. "Byla jsem sice ve výběrové komisi, ale protože šlo o věc z Třebíčska, tak jsem se sama vzdala hlasovacího práva," řekla Jourová.

Měla cenné informace

Dobře informovaný zdroj z ministerstva ale Právo upozornil na to, že Jourová nemusela přímo ovlivňovat rozhodnutí výběrové komise, ale se svými informacemi mohla být trojici velmi prospěšná.

"Projekty jsou hodnoceny bodově a kdo má informace o tom, jak ten systém přesně funguje, může ten projekt už dopředu připravit tak, aby hodnocením prošel. Může se tak stát, že lepší projekt neuspěje na úkor horšího, který je v tomto směru lépe připravený," poznamenal zdroj.

Jourovou si jako svoji náměstkyni vybral v roce 2004 Jiří Paroubek, stejnou funkci zastávala i pod následujícím ministrem Radko Martínkem. Z ministerstva odešla na vlastní žádost letos v dubnu. Martínek s její prací údajně nebyl spokojen.

Věra Jourová

1995 - 2000 tajemnice MÚ v Třebíči na Vysočině; měla na starosti tvorbu projektů, na které se žádaly dotaze z EU (program Phare) 2000 - projektová manažerka pražské firmy DHV CR; opět pracuje na projektech financovaných z programů EU

2001 - 2003 vedoucí odboru regionálního rozvoje na Krajském úřadě kraje Vysočina; její odbor se zabýval agendou EU, péčí o investory a rozvojem podnikání; podílela se na vytvoření Akčního plánu na čerpání fondů EU

2003 - 2006 ředitelka odboru na MMR, později náměstkyně ministra; do její náplně práce patřila koordinace programů EU, Fond soudržnosti a programů pro Prahu 2006 - zakladatelka společnosti Primavera Consulting s r. o., zabývající se poradenstvím a přípravou programů pro financování ze zdrojů EU

Důvod pro odchod Jourové měl být podle exministra stav poskytování dotací z eurofondů. O kauze se Martínek dozvěděl na jaře, kdy ho na to upozornil architekt Řičář. V té době již Jourová na ministerstvu několik měsíců nepracovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám